1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

België in de ban van 'De Reus' van Nijvel

Voor het eerst in dertig jaar lijkt er een doorbraak te zijn in de zoektocht naar de Bende van Nijvel. Een oud-agent heeft op zijn sterfbed opgebiecht dat hij een van de overvallers was die begin jaren 80 28 mensen doodschoten. België is in de ban van het verhaal De Reus.

Belgische media hebben inmiddels foto's in handen gekregen van deze C.B., waarop blijkt dat de bril die de man destijds droeg sprekend lijkt op de bril van De Reus in compositietekeningen. Ook de broer van de man, die meewerkte aan het onderzoek, ziet de gelijkenis. "Ik herken ten eerste die bril. Die fysionomie. Ik heb mijn broer ook jaren gekend natuurlijk", zei hij tegen de VTM.

In een geëmotioneerd gesprek met de Vlaamse zender vertelt de broer verder hoe de bekentenis in 2015 ging. "Hij heeft toegegeven dat hij bij de Bende van Nijvel zat", herinnerde de broer zich in tranen. "Hij heeft mij er hints over gegeven wat er gebeurd is. Op dat moment heeft hij niet tegen mij gezegd: ik ben die en die persoon in de Bende van Nijvel geweest."

De broer zei aanvankelijk de bekentenis niet te kunnen geloven. "Niet echt nee, nee. Ik kon dat moeilijk bevatten dat hij... In het geheel niet", verzucht hij. "Als je hoort dat je broer erbij betrokken is... Ik denk niet dat iemand zich dat kan voorstellen."

Onderzoekers vonden echter steeds meer bewijs. Zo bleek C.B. telkens met verlof bij de politie als de Bende van Nijvel overvallen pleegde. Bovendien beschreven getuigen dat De Reus mank liep en had B. last van een voetblessure.

Het enige dat nog kan gebeuren is dat men het terug in de doofpot gaat steken.

David Van der Steen, slachtoffer Bende van Nijvel

Ook was er al vaker gespeculeerd over een verband tussen de Groep Diane en de bende, omdat de overvallers ook een wapendepot van deze elite-eenheid hadden aangevallen. C. bleek vlak voor het begin van de overvallen teruggezet van Diane naar de rijkswacht.

David Van de Steen, die zijn vader, moeder en zus verloor bij de bloedigste overval van de bende, hoopt dat het spoor naar andere bendeleden zal leiden, maar vreest ook dat anderen de hand boven het hoofd zal worden gehouden. "Dit spoor is zo realistisch, het is denk ik het puntje van de ijsberg", zegt hij tegen de VRT. "Het enige dat nog kan gebeuren is dat men het terug in de doofpot gaat steken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl