De Iraakse-Koerdische president Barzani
NOS NieuwsAangepast

Iraaks-Koerdische president Barzani treedt af, parlement bestormd

De Iraaks-Koerdische president Massoud Barzani legt zijn functie neer. Hij heeft het parlement op de hoogte gebracht van zijn vertrek en gevraagd een opvolger aan te stellen. Het parlement heeft zijn verzoek om af te treden geaccepteerd, tot woede van een groep demonstranten die daarop het parlement heeft bestormd.

Zij proberen nu, gewapend met knuppels, het parlement binnen te dringen. Getuigen zeggen dat er schoten zijn gehoord. Er zouden strijders onder de demonstranten zijn die zeggen bij de peshmerga te horen.

1 november

In zijn brief heeft de 71-jarige Barzani het parlement laten weten per 1 november, dus komende woensdag, te stoppen als president van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak. De macht draagt hij over aan de Koerdische premier, het parlement en de rechterlijke macht.

Barzani is sinds 2005 aan de macht en in die tijd een symbool geworden van de Koerdische onafhankelijkheidsstrijd. De aankondiging komt een maand nadat de Iraakse Koerden in een omstreden referendum voor onafhankelijkheid hadden gestemd. De regering in Bagdad noemde het referendum ongrondwettelijk.

De Iraaks-Koerdische leider zegt dat de uitslag van het referendum "nooit uitgewist" kan worden. Hij had gehoopt dat de stemming zou leiden tot vreedzame oplossingen voor de onenigheid met de Iraakse regering. Barzani vindt dat Irak het referendum aangrijpt om de Koerden aan te vallen. Meer rechten voor de Koerden zijn volgens hem van tafel voor de Irakezen.

Teruggedrongen

De Koerden zijn de laatste maanden sterk teruggedrongen in Irak. Gebieden die sinds 2014 zijn veroverd op Islamitische Staat, zijn inmiddels terugveroverd door het Iraakse leger. Ook de strategisch belangrijke olievelden van Kirkuk moesten door de peshmerga worden opgegeven. Barzani zegt dat de strijders die Kirkuk uit handen hebben gegeven hoogverraad hebben gepleegd.

Behalve in Irak is er ook een grote Koerdische gemeenschap in de buurlanden Turkije, Syrië en Iran. Alleen in Syrië en Irak hebben de Koerden een autonoom bestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl