Koerden vieren feest na het uitbrengen van hun stem AFP

Iraakse Koerden stemmen voor onafhankelijkheid

time icon Aangepast

De Iraakse Koerden die maandag in een omstreden referendum konden stemmen over de status van hun gebied, hebben voor onafhankelijkheid gestemd. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt. De overgrote meerderheid, meer dan 92 procent, stemde voor en 7 procent stemde tegen. De opkomst lag rond de 72 procent. De Iraakse-Koerdische president Barzani zei gisteren al dat de uitslag "ja" zou zijn, maar de kiescommissie was toen nog niet klaar met het tellen van de stemmen.

De stemming vond plaats tegen de wil van de centrale regering in Bagdad, die het referendum ongrondwettelijk noemde. De relatie tussen Bagdad en de Koerden is gespannen. Het parlement riep premier Abadi eerder vandaag op troepen te sturen naar de Koerdische regio Kirkuk, waar grote olievelden liggen. Het leger moet de olievelden overnemen, vindt de volksvertegenwoordiging.

Ook riep premier Abadi de Koerden in het parlement op de uitkomst van het referendum ongeldig te verklaren. Hij zei dat hij absoluut niet van plan is geweld te gebruiken tegen zijn landgenoten.

Niet zelfstandig

De overwinning voor het ja-kamp zal niet onmiddellijk leiden tot een procedure om het Koerdische gebied af te scheiden van Irak, daarvoor ligt de kwestie internationaal veel te gevoelig.

De Koerden wonen niet alleen in Irak, maar ook in aangrenzend gebied in Syriƫ, Turkije en Iran. Deze landen verzetten zich net als Bagdad tegen een zelfstandig Koerdistan.

Vliegverkeer

De Turkse president Erdogan beschuldigde Barzani de afgelopen dagen al van verraad aan Irak, omdat hij het referendum doorzette. Ook dreigde hij "alle militaire en economische middelen" in te zetten. Erdogan dreigde vrachtwagens bij de grens tegen te houden en de oliepijplijn van Noord-Irak naar het buitenland af te sluiten.

Het Turkse consulaat in het gebied heeft de Koerden in reactie op de uitslag gewaarschuwd dat het luchtverkeer tussen Turkije en de Koerdische steden Erbil en Suleimaniya vrijdag om 18.00 uur wordt stilgelegd. De Iraakse regering had een internationale oproep gedaan om de vluchten te staken.

STER Reclame