President Erdogan ANP

De Turkse president Erdogan heeft de Iraaks-Koerdische president Barzani beschuldigd van verraad, naar aanleiding van het referendum over onafhankelijkheid voor Iraaks Koerdistan.

Erdogan dreigt "alle militaire en economische middelen" in te zetten, maar wat hij precies in gedachten heeft, zegt de president niet.

Erdogan zei in een toespraak dat hij hoopt dat de regering van de autonome Koerdische regio bij zinnen komt. Volgens Erdogan is een onafhankelijk Koerdistan een bedreiging voor de binnenlandse veiligheid van Turkije. Het referendum werd alleen onder Koerden in Irak gehouden, maar ook in Turkije en Iran is een grote Koerdische minderheid.

90 procent voor afscheiding

Een officiële uitslag wordt morgen verwacht. Voorspeld is dat meer dan 90 procent voor onafhankelijkheid heeft gestemd.

De Iraakse regering in Bagdad had geen toestemming gegeven voor het referendum. Dat Barzani het toch door liet gaan, is volgens Erdogan verraad.

Erdogan waarschuwt de inwoners van de Koerdische regio in het noorden van Irak voor de gevolgen. "Als de Turkse vrachtwagens de grens niet meer over gaan, zullen jullie honger lijden." Ook dreigt hij de oliepijplijn die ruwe olie vanuit Noord-Irak naar de rest van de wereld transporteert te sluiten.

STER reclame