Het is rustig in Barcelona Dave Abspoel

De afgezette Catalaanse leider Puigdemont heeft Catalanen in een televisie-uitzending opgeroepen tot vreedzaam en democratisch protest.

De opgenomen videoboodschap was de eerste formele reactie van Puigdemont op zijn ontslag. In de video leek hij zich niet neer te leggen bij zijn afzetting en die van de deelregering: "We zullen ons blijven inzetten voor een vrij land." De speech was opgenomen in zijn geboortestad Gerona.

Verkiezingen

Als Puigdemont zich niet neerlegt bij zijn ontslag, kan dat volgens de Spaanse grondwet betekenen dat hij gearresteerd wordt. Zolang Puigdemont Catalanen tot kalmte maant, lijkt dit volgens waarnemers echter een onwaarschijnlijk scenario. Met een arrestatie zou Madrid vermoedelijk olie op het vuur gooien.

De Spaanse regering heeft verklaard dat Puigdemont zelfs mag deelnemen aan de verkiezingen in Catalonië op 21 december. Mocht Puigdemont zich niet neerleggen bij zijn ontslag, zal de regering daar met "intelligentie en gezond verstand" op reageren, zo liet een woordvoerder van de regering weten.

De Catalaanse politie heeft zijn agenten intussen verzocht neutraal te blijven in de onafhankelijkheidsstrijd. Dit om mogelijke escalatie van het conflict te voorkomen.

STER reclame