Vandaag wordt de bordesfoto gemaakt
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 26/10: kabinet op het bordes en JFK-files openbaar

Goedemorgen! Vandaag wordt het kabinet-Rutte III officieel voorgesteld. Veel momenten zijn live te volgen op NOS.nl en de app, waaronder natuurlijk de bordesfoto. Verder zijn er verkiezingen in Kenia en wordt de Thaise koning Bhumibol gecremeerd.

Het is over het algemeen bewolkt. Lokaal valt nog wat lichte regen, maar in het noorden is het droog. Het wordt 16 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

• Het is een drukke dag voor premier Rutte en zijn nieuwe ploeg. Eerst naar de koning, dan even op de foto, snel naar de nieuwe werkplek en dan de eerste ministerraad. Veel momenten zijn live te volgen bij de NOS op onze site, app, sociale media en op radio en tv.

• Het is de moord waar wellicht de meeste complottheorieën over rondgaan: die op president Kennedy in 1963. Vandaag worden de laatste documenten vrijgegeven van het onderzoek naar de moord. President Trump heeft daarvoor toestemming gegeven.

• In Kenia worden verkiezingen gehouden. De stembusgang is een herhaling van de verkiezingen op 8 augustus, die ongeldig werden verklaard door de Keniaanse rechter wegens onregelmatigheden. De belangrijkste oppositieleider Raila Odinga heeft opgeroepen de verkiezingen te boycotten.

• In Thailand is de uitvaart van koning Bhumibol. Hij wordt gecremeerd, meer dan een jaar na zijn overlijden. De uitvaart begint met een rouwstoet die vanmorgen vertrekt. Daar zijn zestien koninklijke families bij aanwezig. Koningin Máxima vertegenwoordigt Nederland.

• In het Catalaanse parlement wordt gepraat over de onafhankelijkheid. Mogelijk wordt er morgen gestemd over het daadwerkelijk uitroepen van een onafhankelijke Catalonië. In de Spaanse senaat wordt ook vergaderd, daar gaat het over strafmaatregelen tegen Catalonië.

Wat heb je gemist?

De afgelopen vijf jaar is het aantal mensen dat door een val om het leven kwam met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar stierven er 3884 mensen door een val, dat is ruim 10 procent meer dan in 2015 (3486). Het CBS denkt dat de vergrijzing de oorzaak is van de toename.

Ander nieuws uit de nacht:

Automobilist rijdt Rotterdams theater binnen: Een man is vannacht met zijn auto dwars door de gevel van het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam gereden. De politie onderzoekt of de man te veel heeft gedronken.

Turkije laat acht mensenrechtenactivistenvrij: Acht van de elf activisten die terechtstaan in Turkije zijn op borgtocht vrijgelaten. Ze mogen hun proces in vrijheid afwachten. De 'Elf van Büyükada' waren bij een workshop over digitale veiligheid en worden daarom verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Corruptiezaak tegen Braziliaanse president tegengehouden: Er komt voorlopig geen proces tegen de Braziliaanse president Michel Temer. Het parlement verwerpt de corruptie-aanklachten tegen hem. Het dreigende proces zorgt voor onrust en houdt hervormingsplannen tegen.

Supermarktmedewerkers krijgen nieuwe cao: Supermarktmedewerkers krijgen 3,5 procent meer loon in twee jaar tijd. Dat is afgesproken na maanden onderhandelen tussen vakbonden en werkgevers.

En dan nog dit:

Fotografen zullen er vandaag alles aan doen om de beste foto te kunnen schieten van de bordesscène van het nieuwe kabinet. Onmisbaar daarvoor is het keukentrappetje. Fotograaf Roel Rozenburg is er voor de achtste keer bij, hij moest zijn trap gisteren nog kopen.

Rozenburg vindt het een leuk moment, maar vindt de foto's uiteindelijk toch een beetje saai. "Het is een elftalfoto maar dan met iets meer dan elf mensen. Het ziet er altijd hetzelfde uit." Voor de bewindslieden zijn er wel strakke regels. De foto's met het staatshoofd worden sinds 1971 op deze manier gemaakt.

Leden van het kabinet Biesheuvel I op de trappen van Paleis Soestdijk

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl