Er waren veel protesten tegen het proces van de elf gearresteerde mensenrechtenactivisten in Istanbul EPA

Acht mensenrechtenactivisten die in Turkije verdacht worden van deelname aan een terroristische organisatie worden op borgtocht vrijgelaten. Het gaat onder meer om de Duitse activist Peter Steudtner, de Zweed Ali Gharavi en de directeur van Amnesty in Turkije, Idil Eser. Ze werden in juli gearresteerd toen ze een workshop bijwoonden over digitale veiligheid.

Het Openbaar Ministerie eiste celstraffen tot 15 jaar. De rechtbank in Istanbul laat acht van de elf activisten voorlopig vrij. Twee anderen waren al op borgtocht vrijgelaten, één andere activist zit nog vast.

Turkije-correspondent Lucas Waagmeester zegt dat de activisten hun proces thuis in vrijheid mogen afwachten. Wel moeten zij zich in een rechtszaak verdedigen tegen de aanklacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De 'Elf van Büyükada', zoals de opgepakte activisten en trainers werden genoemd, waren bij een workshop op het Turkse eiland Büyükada over digitale veiligheid. De training werd door de Nederlandse hulporganisatie Hivos georganiseerd en door een Duitse en Zweedse trainer gegeven.

President Erdogan noemde de training op het eiland een poging om de coup van juli vorig jaar voort te zetten. Ook het Turkse OM zag het als "een training in methoden en tactieken die ook worden gehanteerd door terroristische organisaties".

Nog niet vrijgelaten

Volgens Amnesty International zelf ging het om een training zoals die wordt gegeven bij ieder groot bedrijf, iedere overheidsinstantie of NGO die omgaat met gevoelige informatie. De hulporganisatie schrijft op Twitter de vrijlating te vieren.

Amnesty zegt door te gaan totdat de elfde aangeklaagde, Amnesty Turkije-voorzitter en advocaat Tanir Kilic, ook is vrijgelaten. Hij zat al een maand vast voordat de andere activisten op het eiland werden opgepakt.

Sinds de staatsgreep in Turkije in 2016 zijn meer dan 500.000 mensen gearresteerd, vooral veel politieagenten en militairen. 120.000 ambtenaren, leraren en andere overheidsfunctionarissen zijn ontslagen. Veel activisten die de ontslagen aan de kaak stellen en opkomen voor mensenrechten, worden opgepakt en berecht.

STER reclame