NOS NieuwsAangepast

Vakkenvuller, caissière en supermarktmanager krijgen nieuwe cao

Na maanden onderhandelen hebben vakbonden en werkgevers een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor zo'n 300.000 supermarktmedewerkers. Zij krijgen in twee jaar tijd 3,5 procent meer loon.

Vanaf november krijgen supermarktmedewerkers al een loonsverhoging van 1 procent, in maart komt daar nog eens 1 procent bij en in maart 2019 ontvangt het personeel nog eens 1,5 procent.

Vakbond CNV Vakmensen had graag een grotere loonsverhoging gezien, maar vindt dat een aantal andere afspraken in de nieuwe cao veel waard zijn.

Tussenbaan

Zo gaan supermarktmedewerkers over een groter deel van hun inkomen pensioen opbouwen. Ook krijgen ze een leerrekening, een soort persoonlijk budget van 175 euro per jaar. "Daarmee kun je een opleiding betalen of je kunt het sparen, je mag het zelfs meenemen naar een andere werkgever", zegt CNV-bestuurder Wessel Breunesse.

Een van de belangrijkste aanpassingen in de cao is de introductie van de 'tussenbaan'. Dat is een contract voor vier jaar, inclusief persoonlijk budget. Die tussenbaan moet in de plaats komen van de vele flexcontracten in de supermarktsector.

Roosters

Ook komt er een proef met zelf roosteren. Medewerkers krijgen zo meer vrijheid om hun eigen werktijden te bepalen.

"De werktijden bij supermarkten zijn steeds ruimer, waardoor werk steeds vaker in de knel komt met je privé", zegt Breunesse. "Met werkgevers is afgesproken om te zoeken naar mogelijkheden om supermarktmedewerkers meer zeggenschap te geven over de roosters. Dit kan het werk in deze branche een stuk aantrekkelijker maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl