Voorbereidingen op de bordesscène bij paleis Noordeinde
NOS NieuwsAangepast

De trappetjes staan al klaar voor de 'elftalfoto' van het nieuwe kabinet

Op bovenstaande trap wordt later vandaag weer de bordesfoto gemaakt. Een traditie die al sinds de jaren 70 bij een nieuw kabinet hoort, maar die de afgelopen jaren wel is veranderd.

Een ding is niet te missen: het trappetje. Elke fotograaf wil de beste plek om een foto te maken en daarom nemen ze zelf een trappetje mee, ook fotograaf Roel Rozenburg. Hij maakt voor de achtste keer vandaag een bordesfoto. Zijn onmisbare trappetje moest hij gisteren nog kopen in een winkel.

Hoe belangrijker, hoe dichter bij het staatshoofd

Eigenlijk zijn die bordesfoto's een beetje saai, zegt Rozenburg. "Het is een elftalfoto maar dan met iets meer dan elf mensen. Het ziet er altijd hetzelfde uit. Ze komen naar buiten wandelen, stellen zich op en na een paar minuten lopen ze weer naar binnen. Er is ook niet zoveel van te maken."

De typische trappetjes bij de bordesfoto

Toch is het wel een leuk moment om mee te maken. "Het is voor ons een afsluiting van de formatieperiode."

Er zijn niet veel regels voor de fotografen. "Zo gauw de deur opengaat, mag je beginnen met fotograferen." Leuk voor foto's is hoe voorzichtig de bewindslieden van de trap omlaag lopen, zegt Rozenburg.

Maar de ene bordesfoto wijkt dus niet zoveel af van de ander. "De enige bijzondere die ik ooit heb gemaakt, was bij kabinet-Rutte I. Bij het naar binnen lopen, sloeg Rutte een arm om minister Verhagen. Zo van: nou, dat hebben we goed gedaan. Terwijl we juist weten dat dat kabinet het niet lang volhield."

Regels

Voor de bewindslieden zijn er wel strakke regels. De opstelling op de foto is altijd hetzelfde. De premier, in dit geval dus Rutte, staat direct aan de rechterzijde van de koning. De vicepremier staat aan de linkerzijde van Willem-Alexander. Als er meer vice-premiers zijn, zoals dit keer het geval is, dan staan die op volgorde van de vervangingsregeling.

Voor de overige bewindslieden geldt eigenlijk hetzelfde van afwisselend links en rechts. Maar dan wordt er ook gekeken naar de begrotingshoofdstukken van de Rijksbegroting en de oprichtingsdata van ministeries. Oude ministeries staan centraler op de eerste rij of tweede rij.

Zonder staatshoofd

De eerste officiële bordesfoto werd in 1971 gemaakt van het kabinet-Biesheuvel bij Huis ten Bosch. Tot die tijd werden 'gewone' groepsfoto's van het nieuwe kabinet gemaakt, maar zonder het staatshoofd.

Op de foto uit 1971 is een exclusief mannelijk gezelschap te zien rond koningin Juliana.

Leden van het kabinet Biesheuvel I op de trappen van Paleis Soestdijk

In de loop der jaren is er natuurlijk wel wat veranderd: er staan nu ook vrouwen op het bordes. Een keer trok de foto meer aandacht dan normaal. In 2007 droeg minister Maria van der Hoeven een vossenbontje op de foto. Er kwam felle kritiek op de kleding door anti-bontactivisten.

  • ANP
    Maria van der Hoeven met het vossenbontje op het bordes
  • ANP
    Het kabinet in 2007 op het bordes van paleis Huis ten Bosch

Vandaag staat het kabinet ook weer op het bordes, bij Paleis Noordeinde. Naast de premier en de koning gaan er vijftien ministers op de foto. En de fotografen staan natuurlijk weer op hun trappetjes.

  • ANP
    Het kabinet Lubbers 1 op de trappen van paleis Huis ten Bosch in 1984
  • ANP
    Kabinet Lubbers/de Korte in 1986
  • ANP
    Premier Lubbers, koningin Beatrix en vice-premier Kok voor paleis Huis ten Bosch voor de groepsfoto van het nieuwe kabinet Lubbers lll in 1989
  • ANP
    Kabinet Paars 1 in 1994
  • ANP
    Kabinet Paars 2 in 1998
  • ANP
    Kabinet Balkenende I op het bordes van Paleis Huis ten Bosch in 2002
  • ANP
    Balkenende II in 2003
  • ANP
    Het kabinet in 2007 op het bordes van paleis Huis ten Bosch
  • ANP
    Het kabinet-Rutte met koningin Beatrix in 2010
  • ANP
    Rutte II in 2012

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl