Vrouwen betogen voor vrede voor het Hooggerechtshof in Nairobi
NOS NieuwsAangepast

Oppositieleider Kenia roept opnieuw op tot verkiezingsboycot

De belangrijkste oppositieleider in Kenia, Raila Odinga, heeft opgeroepen de verkiezingen morgen te boycotten. Hij zei tijdens een bijeenkomst met zijn aanhangers dat de gezamenlijke oppositie een verzetsbeweging moet worden.

Het Hooggerechtshof zou zich vandaag buigen over het gevraagde uitstel van de stembusgang, maar bleek over te weinig rechters te beschikken om een oordeel te kunnen vellen. De opperrechter verklaarde dat alleen hij en een andere rechter aanwezig waren, en dat dus het vereiste quorum voor een rechtsgeldige uitspraak niet werd gehaald.

De kiescommissie maakte kort daarna bekend dat de verkiezingen morgen doorgaan "zoals gepland".

In wit geklede demonstranten

Buiten het gebouw van het Hooggerechtshof hadden zich honderden in het wit geklede vrouwen verzameld die opriepen de rust te bewaren, nu de spanningen rond de verkiezingen in Kenia hoog oplopen.

In Kisumu, een oppositiebolwerk in het westen van het land, gingen honderden betogers de straat op en werden wegblokkades opgeworpen, nadat duidelijk werd dat het hof geen oordeel velt over de stembusgang. De politie moest traangas inzetten om de menigte te verspreiden.

De gouverneur van Kisumu heeft gezegd dat de burgers van Kisumu tegen de regering mogen rebelleren. "Als de regering de soevereine wil van de bevolking negeert, dan mogen de burgers zich verzetten tegen deze bestuurders."

Het Hooggerechtshof moest zich vanochtend buigen over een petitie van drie Kenianen, onder wie een mensenrechtenactivist, die om uitstel van de verkiezingen vragen omdat de bevoegde autoriteiten niet kunnen garanderen dat ze vrij en eerlijk zullen verlopen.

Gisteravond werd de chauffeur van een van de rechters beschoten. Aangenomen wordt dat dit was bedoeld om de rechters te intimideren

Om de verwarring nog groter te maken bepaalde een lagere rechtbank vanmorgen dat de benoeming van functionarissen die de uitslag van een kiesdistrict moeten doorgeven aan het centrale kiescentrum, in strijd was met de wet. De kiescommissie heeft zich niet laten beïnvloeden door dit gerechtelijk oordeel.

Herhaling

Het gaat morgen om een herhaling van de presidentsverkiezingen van 8 augustus waarvan de uitslag vorige maand door het Hooggerechtshof ongeldig werd verklaard. Er zouden zich "onregelmatigheden en onrechtmatigheden" hebben voorgedaan.

President Kenyatta kwam in augustus met 54 procent van de stemmen als winnaar uit de bus. Zijn belangrijkste opponent, oppositieleider Raila Odinga, vocht die uitslag direct aan. Hij heeft besloten de nieuwe verkiezingen te boycotten omdat de kiescommissie niets heeft veranderd aan de regels. Daardoor zal ook deze stembusgang onvrij en oneerlijk zijn, aldus Odinga.

De Keniaanse politie heeft een manifestatie van de oppositie-coalitie vanmiddag in Nairobi verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl