Geweld in Kenia na afmelding Odinga voor verkiezingen
In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn duizenden demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen de aankomende presidentsverkiezingen. Er werd met stenen gegooid naar de ambtswoning van de huidige president Kenyatta. De politie heeft traangas gebruikt om de menigte uiteen te drijven.
Op 26 oktober zullen de presidentsverkiezingen worden herhaald. Eerder verzocht de oppositie onder leiding van Raila Odinga het Keniaanse Hooggerechtshof de verkiezingen van augustus ongeldig te verklaren. Het Hooggerechtshof deed dit, omdat door de slechte organisatie van de verkiezingen niet kon worden vastgesteld wie er had gewonnen.
Geen vertrouwen meer
De onrust in Kenia volgt op de bekendmaking van Odinga dat hij zich terug zal trekken als kandidaat voor de aankomende verkiezingen, ondanks het feit dat die op zijn aandringen worden uitgeschreven. Odinga wilde alleen meedoen aan de herverkiezingen als er grote hervormingen zouden worden gedaan. Zo eiste hij dat bepaalde mensen uit de kiescommissie zouden worden ontslagen en dat de stemmen op een andere manier worden geteld. Al deze hervormingen zijn niet doorgevoerd, waardoor Odinga er geen vertrouwen meer in heeft dat deze verkiezingen wel op een eerlijke manier zullen verlopen.
De regering zegt dat Odinga zich terugtrekt om zo een nederlaag te voorkomen. Volgens de regering zou Odinga de presidentsverkiezingen namelijk toch hebben verloren.
Verwarring
Maar er speelt meer, vertelt correspondent Koert Lindijer. "Kenia is in verwarring. Het land is in tweeën gesplitst als het om deze kwestie gaat. In 2010 is een nieuwe grondwet aangenomen, waarin geen duidelijke regels staan over hoe er met deze situatie om moet worden gegaan. Binnen de oppositie wordt gezegd dat er geen nieuwe verkiezingen gehouden kunnen worden nu Odinga zich terugtrekt. Niemand weet hoe het nu verder moet", zegt Lindijer.
Door het terugtreden van Odinga leek het er even op dat president Kenyatta de enige kandidaat zou zijn voor het presidentschap. Maar de Keniaanse rechter besloot vandaag anders: een kleine oppositiepartij onder leiding van Ekuru Aukot behaalde vorige verkiezingen minder dan 1 procent van de stemmen, maar mag nu toch meedoen aan de volgende verkiezingen. Aukot heeft nog niet verklaard of hij ook daadwerkelijk mee zal doen.
Enkele uren na het vonnis werd duidelijk dat alle acht kandidaten die meededen, inclusief Odinga, weer op het stembiljet zullen staan. De kiescommissie maakte dat bekend en voegde eraan toe dat Odinga zich kennelijk nog niet had afgemeld.