Hooggerechtshof verklaart presidentsverkiezingen Kenia ongeldig
De presidentsverkiezingen in Kenia moeten opnieuw worden gehouden. Het Hooggerechtshof zegt dat er "onregelmatigheden en onrechtmatigheden" zijn voorgevallen en daarom de verkiezingen ongeldig zijn.
Binnen 60 dagen moeten er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden. Het is voor het eerst dat in Kenia verkiezingen ongeldig zijn verklaard. Het hof was niet unaniem in zijn oordeel: twee van de zes rechters waren tegen.
Begin vorige maand werd Kenyatta herkozen als president van Kenia. Hij kreeg ruim 54 procent van de stemmen. Tegenkandidaat en oppositieleider Odinga kreeg 45 procent.
Kenyatta noemt het besluit van het Hooggerechtshof "heel erg politiek". Odinga noemt het "een historisch dag voor Kenianen en alle mensen in Afrika". Ook laat hij weten dat wat hem betreft de kiescommissie de cel in moet.
In verschillende steden zijn aanhangers van Odinga de straat opgegaan om de uitspraak te vieren. Op de beurs in Nairobi werd de handel rond het middaguur kort stilgelegd, omdat de koers van de Keniaanse shilling in een vrije val raakte. De handel is inmiddels hervat.
Hackers
Kort na de verkiezingsuitslag zei Odinga al dat er was gefraudeerd. Volgens hem hebben hackers ingebroken in computers van de kiescommissie en zijn er op die manier stemmen vervalst. Het hof geeft overigens geen van de kandidaten de schuld.
Een week na de verkiezingen stapte de verliezer naar het Hooggerechtshof om de uitslag aan te vechten. Na de vorige verkiezingen in 2013 deed hij hetzelfde. Ook toen was Kenyatta volgens hem onterecht tot winnaar uitgeroepen. Odinga kreeg toen nul op het rekest.
De afgelopen weken was het onrustig in Kenia; bij protesten zijn tientallen doden gevallen. Een aanzienlijk deel van de slachtoffers kwam om het leven door politiekogels.
Onenigheid over de verkiezingsuitslag leidde tien jaar geleden tot een golf van geweld in Kenia. In 2007 kwamen meer dan 1100 mensen om het leven. Honderdduizenden Kenianen sloegen op de vlucht.