President Uhuru Kenyatta
NOS NieuwsAangepast

Kenyatta waarschijnlijk opnieuw president van Kenia

Het lijkt erop dat de Keniaanse president Kenyatta een nieuwe termijn krijgt. Bij het tellen van de stemmen gaat hij aan kop. Zo'n negentien miljoen Kenianen konden gisteren hun stem uitbrengen bij de presidentsverkiezingen.

De stemmen van ruim 35.000 van de bijna 41.000 stembureaus zijn geteld. Kenyatta krijgt 54,8 procent van de stemmen. Zijn rivaal Odinga, die een coalitie van oppositiepartijen leidt, staat op 44,4 procent.

In 2013 namen Kenyatta en Odinga het ook al tegen elkaar op bij de presidentsverkiezingen.

Kenyatta heeft met steun van China het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in infrastructuur. Volgens hem heeft hij daarmee gezorgd voor flinke economische groei in het Afrikaanse land. Odinga ziet zichzelf als vertegenwoordiger van het armste deel van de bevolking en als bestrijder van corruptie.

Bloedbad

President Kenyatta riep gisteren de bevolking op om massaal te gaan stemmen, en dat op een "vredige manier" te doen. De verkiezingen van 2007 eindigden in een bloedbad; meer dan 1100 mensen kwamen toen om het leven door geweld. Zo'n 600.000 Kenianen sloegen op de vlucht.

Oppositieleider Odinga zegt dat de voorlopige cijfers niet kloppen. Volgens hem is er gefraudeerd bij de verkiezingen; hackers zouden hebben ingebroken in computers van de kiescommissie. Hij riep zijn aanhangers op om rustig te blijven, maar voegde daaraan toe dat hij die groep niet in de hand heeft. Aanhangers gingen direct de straat op om te protesteren. De politie heeft traangas ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl