Lange rijen voor de stembureaus in Kenia
NOS NieuwsAangepast

Na bloedige verkiezingen van 2007 hoopt Jean-Pierre nu op rust in Kenia

Vandaag mogen negentien miljoen Kenianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De spanning zit hem niet zozeer in wie de nieuwe president wordt. Het is vooral de vrees voor onrust en geweld rondom de stembusgang. En die angst is goed voelbaar, merkt ook Nederlander Jean-Pierre Dekker die al vijftien jaar in het land woont.

"Zelf ben ik nog gewoon in Kenia, maar mijn vrouw en kinderen zitten nu in Nederland", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat leek mij veiliger gezien mijn ervaringen uit 2007."

Toen kwamen na omstreden verkiezingen meer dan 1100 mensen om het leven door geweld; 600.000 Kenianen sloegen op de vlucht. De huidige president van Kenia heeft daarom opgeroepen om massaal te gaan stemmen en direct daarna naar huis te gaan.

"We hebben in 2007 veel dingen meegemaakt die niet met woorden te beschrijven zijn", zegt Dekker, die toentertijd een rozenkwekerij runde. Hij woonde in een gebied waar ongeveer 99 procent van de mensen tot dezelfde stam behoorden. "Bij ons was het dus relatief rustig, maar 20 of 30 kilometer verderop was het chaos. Werknemers van mij zijn met kapmessen vermoord."

De verkiezing van vandaag leeft erg onder de mensen, zegt Dekker. Nu runt hij in Kenia een fritesfabriek en exporteert hij verse kruiden. "Ik heb zo'n 30 tot 40 werknemers. Ze zijn vandaag allemaal vrij vanwege de verkiezing. Met veel passie gaan ze stemmen."

Niet alleen vandaag staat in het teken van de verkiezingen, veel politici hadden het nergens anders over de afgelopen tijd. En door de beloftes van sommige politici, was het de afgelopen maanden vrij onrustig in het gebied waar Dekker woont. "Nomaden hebben op gewelddadige wijze grote boerderijen bezet. Politici hebben beloofd dat ze dat land mogen houden als zij worden gekozen." Veel nomaden zien dat dus als vrijbrief om geweld te gebruiken.

Zittend president Uhuru Kenyatta bracht vanmorgen zijn stem uit

De komende dagen wordt de uitslag bekend. Tot die tijd zal het dus nog wel even spannend blijven in Kenia. Zelf mag Dekker niet stemmen, maar als het aan hem ligt blijft de huidige president Kenyatta aan de macht. "Hij is wat meer rechts georiënteerd en dus meer op ondernemers gericht. Hij biedt meer zekerheid voor de continuïteit van mijn bedrijf."

Een ding is in ieder geval zeker voor Dekker: "Ik zal in Kenia blijven. Wat de uitslag ook zal zijn. Ik ga hier niet weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl