Hooggerechtshof verklaart presidentsverkiezingen Kenia ongeldig

Aangepast
Reuters

De presidentsverkiezingen in Kenia moeten opnieuw worden gehouden. Het Hooggerechtshof zegt dat er "onregelmatigheden en onrechtmatigheden" zijn voorgevallen en daarom de verkiezingen ongeldig zijn.

Binnen 60 dagen moeten er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden. Het is voor het eerst dat in Kenia verkiezingen ongeldig zijn verklaard. Het hof was niet unaniem in zijn oordeel: twee van de zes rechters waren tegen.

Begin vorige maand werd Kenyatta herkozen als president van Kenia. Hij kreeg ruim 54 procent van de stemmen. Tegenkandidaat en oppositieleider Odinga kreeg 45 procent.

1/2De Keniaanse president Uhuru Kenyatta AFP
2/2De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga Reuters

Kenyatta noemt het besluit van het Hooggerechtshof "heel erg politiek". Odinga noemt het "een historisch dag voor Kenianen en alle mensen in Afrika". Ook laat hij weten dat wat hem betreft de kiescommissie de cel in moet.

In verschillende steden zijn aanhangers van Odinga de straat opgegaan om de uitspraak te vieren. Op de beurs in Nairobi werd de handel rond het middaguur kort stilgelegd, omdat de koers van de Keniaanse shilling in een vrije val raakte. De handel is inmiddels hervat.

Hackers

Kort na de verkiezingsuitslag zei Odinga al dat er was gefraudeerd. Volgens hem hebben hackers ingebroken in computers van de kiescommissie en zijn er op die manier stemmen vervalst. Het hof geeft overigens geen van de kandidaten de schuld.

Een week na de verkiezingen stapte de verliezer naar het Hooggerechtshof om de uitslag aan te vechten. Na de vorige verkiezingen in 2013 deed hij hetzelfde. Ook toen was Kenyatta volgens hem onterecht tot winnaar uitgeroepen. Odinga kreeg toen nul op het rekest.

1/5Een betoger op 12 augustus in de hoofdstad Nairobi Reuters
2/5Rellen kort na de verkiezingen AFP
3/5Een aanhanger van oppositieleider Odinga protesteert na de uitslag Reuters
4/5Politie op straat vanwege onlusten in de nasleep van de verkiezingsuitslag Reuters
5/5Een gewonde demonstrant van de oppositie kort nadat de uitslag bekend was geworden EPA

De afgelopen weken was het onrustig in Kenia; bij protesten zijn tientallen doden gevallen. Een aanzienlijk deel van de slachtoffers kwam om het leven door politiekogels.

Onenigheid over de verkiezingsuitslag leidde tien jaar geleden tot een golf van geweld in Kenia. In 2007 kwamen meer dan 1100 mensen om het leven. Honderdduizenden Kenianen sloegen op de vlucht.

STER Reclame