De ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport in mei dit jaar
NOS NieuwsAangepast

'Constructie ingestorte garage mogelijk gebruikt bij honderden gebouwen'

Er zijn in Nederland waarschijnlijk meer gebouwen met dezelfde vloerconstructie als de ingestorte parkeergarage van Eindhoven Airport. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Constructeurs (VNC).

Vier gebouwen in Rotterdam, Zwolle, Hoeven en Krimpen aan den IJssel zijn al gesloten. Vandaag werd bekend dat er in Rotterdam nog twee andere gebouwen worden onderzocht. Bij elkaar moeten volgens de VNC een paar honderd gebouwen worden gecontroleerd.

Bij de vloerconstructies, zoals die in Eindhoven, wordt breedplaatvloer gebruikt. Dat is op zichzelf niet onveilig. Maar wel moet de bovenkant ruw zijn, zodat de betonlaag goed hecht. Dat ging in mei van dit jaar verkeerd in Eindhoven: de breedplaatvloer was niet opgeschuurd waardoor het beton niet goed kon hechten.

Vierkante meter

"Wij hebben gekeken hoeveel vierkante meter aan breedplaatvloer er de afgelopen jaren is verkocht en naar het aantal gebouwen waar de vloer is gebruikt. Dan komen we op enkele honderden gebouwen die nog onderzocht moeten worden op constructiefouten", zegt VNC-directeur Bob Gieskens op NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

Dossieronderzoek naar gebouwen met dezelfde vloerconstructie is moeilijk.

Bob Gieskens

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf een maand geleden opdracht om gebouwen te controleren op het mogelijke gebruik van ondeugdelijke vloerconstructies. "Maar dossieronderzoek naar gebouwen met dezelfde vloerconstructie is moeilijk", zegt Gieskens. "Gegevens zijn vaak op verschillende plaatsen en bij verschillende mensen opgeslagen."

Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam sloot vorige week het Polak-gebouw op campus Woudestein. In een brief liet wethouder Robert Simons vandaag weten dat er nog twee andere gebouwen in Rotterdam zijn die mogelijk risico lopen. De eigenaren zijn inmiddels benaderd en hebben gereageerd. Het is niet bekend om welke twee andere gebouwen het gaat.

Het X-gebouw van Hogeschool Windesheim in Zwolle

"Het is puur rekenen vandaag, niet in de les maar door onze constructeur", zegt directeur Ad Keller van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel. Hij kreeg voor de herfstvakantie te horen dat de school mogelijk een constructieprobleem heeft. De school is morgen ook nog gesloten.

Twee andere locaties die voorlopig gesloten blijven, zijn een basisschool in het Noord-Brabantse Hoeven en een gebouw van hogeschool Windesheim in Zwolle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl