Het Polak-gebouw
NOS NieuwsAangepast

Erasmus Universiteit sluit gebouw vanwege mogelijk onveilige vloer

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft het Polak-gebouw op campus Woudestein per direct laten ontruimen en tijdelijk gesloten. Volgens de universiteit kan de veiligheid van de vloer van het gebouw niet worden gegarandeerd. In heel Nederland is de veiligheid van gebouwen onderzocht nadat in mei een parkeergarage bij Eindhoven Airport was ingestort.

Eind september bleek dat de instorting bij de luchthaven het gevolg was van een technische fout in de vloerplaten. De gebruikte platen waren niet opgeruwd, waardoor de betonlaag die erop werd gestort niet goed kon hechten. Ook was er onvoldoende ondersteuning van pilaren.

Na de instorting droeg het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeenten op om gebouwen waar dezelfde techniek is gebruikt in kaart te brengen en te laten controleren of er risico's waren. De Erasmus Universiteit schakelde een onafhankelijk ingenieursbureau in om bouwkundig onderzoek te doen.

Andere gebouwen

Het is niet bekendgemaakt wat er precies mis is met het Polak-gebouw van de universiteit. Er wordt nog onderzocht welke maatregelen er nodig zijn.

Het gebouw is in 2015 geopend. Er zijn onder meer 850 studieplekken voor studenten, collegezalen en winkels gevestigd. Verwacht wordt dat een aantal colleges noodgedwongen vervallen door de sluiting. Alle andere gebouwen op de campus zijn veilig, zegt de universiteit.

Vanmiddag werd bekend dat een nieuwe basisschool in Hoeven voorlopig ook niet open gaat, omdat de aannemer niet kan aantonen dat het gebouw veilig is. Omdat in het nieuwe gebouw dezelfde bouwtechniek als in Eindhoven is gebruikt, werd vorige week de verhuizing van de basisschool om veiligheidsredenen stilgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl