Verloven patiënten Den Dolder niet aangepast na arrestatie Michael P.
De psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder staat volop in de aandacht sinds bekend werd dat één van de patiënten tijdens zijn verlof mogelijk Anne Faber heeft omgebracht. Het lichaam van de Utrechtse werd tien dagen geleden op aanwijzing van verdachte Michael P. gevonden in een natuurgebied bij Zeewolde.
De kliniek houdt vanmiddag en vanavond voor alle omwonenden een bijeenkomst, waarbij ook de burgemeester, politie, het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie aanwezig zijn. "Het gaat ons aan het hart dat er grote ongerustheid is ontstaan en dat dit onze omwonenden raakt in hun directe leefomgeving", zegt een woordvoerder.
Welke maatregelen heeft Aventurijn genomen en is er ook onrust op andere plekken in Nederland waar zo'n soort kliniek staat? We zetten vijf veelgestelde vragen over deze zaak op een rijtje.
Zijn de verloven aangepast na de dood van Anne Faber?
Uit een rondgang van de NOS blijkt dat dit niet het geval is. Een woordvoerder van Aventurijn legt uit dat het juist de taak van de kliniek is om mensen te behandelen en te begeleiden naar een veilige terugkeer in de maatschappij.
De behandelaars moeten zich houden aan wet- en regelgeving en aan het principe dat alle patiënten een eigen behandeling hebben. Elke cliënt volgt een ander stappenplan om terug te keren in de samenleving. "Een maatregel voor de gehele groep is daarom niet mogelijk."
Risico
Of en in welk tempo patiënten die vrijheden krijgen, bepaalt de kliniek aan de hand van een 'risicotaxatie'. "Het verleden van de patiënt, het functioneren binnen de kliniek en zijn toekomstperspectief spelen hierin een belangrijke rol."
Bij elke stap moet een patiënt aantonen dat hij ook over een langere periode kan omgaan met de vrijheden die hij terug heeft gekregen. "Dit hele proces gebeurt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid", zegt de woordvoerder.
Heeft de kliniek in Den Dolder andere maatregelen genomen?
In overleg met de politie zijn extra buurtcoaches ingezet en zijn meer beveiligingsmedewerkers ingeschakeld. De beveiligers hebben dagelijks contact met de politie. Dit blijft de komende maand zo.
Ook zijn alle dossiers van patiënten die in aanmerking komen voor verlof opnieuw beoordeeld.
Is er onrust op andere plekken waar klinieken zoals die in Den Dolder staan?
Dat lijkt tot nu toe mee te vallen. De moord op Anne Faber leidt niet tot verontruste reacties, zeggen gemeenten waar ook een psychiatrische kliniek staat.
Op tientallen plaatsen in Nederland resocialiseren tbs'ers en psychiatrische patiënten die in de gevangenis hebben gezeten. Vijftien klinieken zijn vergelijkbaar met Aventurijn in Den Dolder. Dit zijn Forensisch Psychiatrische Afdelingen, die een halfopen karakter hebben. Verder zijn er nog plekken bij reguliere ggz-instellingen en verschillende beschermde woonvormen.
In Bergen op Zoom heeft een lokale partij vragen gesteld over de veiligheid rond de kliniek in Halsteren, maar volgens de gemeente is uit de buurt zelf geen enkele vraag gekomen. Ook branchevereniging GGZ Nederland zegt dat er, op een enkel telefoontje na, geen bezorgde reacties uit de omgeving van andere klinieken zijn gekomen.
Wordt het personeel van de kliniek nog bedreigd?
De afgelopen tijd zijn medewerkers, patiënten en voorbijgangers lastiggevallen. Zo krijgen ze haatmails binnen of worden ze bedreigd via sociale media. "Dit vinden we volstrekt onacceptabel. Van deze bedreigingen doen we aangifte bij de politie."
Verschillende media kregen vrijdag een bericht waarin een anonieme afzender het vertrek eist van het bestuur van Altrecht. Ook wordt gedreigd met acties richting individuele bestuurders, van wie "zeer gevoelig niet-werkgerelateerd materiaal is verzameld."
Voor medewerkers is de impact van wat er gebeurd is enorm, zegt Aventurijn. "We hebben dagelijkse gesprekken met medewerkers." Ook heeft de kliniek een intern traumateam en externe traumabegeleiding ingeschakeld.
Hoe gaat het nu verder met Michael P. ?
Het voorarrest van de 27-jarige verdachte Michael P. is afgelopen week met drie maanden verlengd. De politie is nog bezig met het onderzoek naar wat er precies is gebeurd. In januari moet P. voor het eerst voor de rechter verschijnen, maar de zaak zal dan nog niet inhoudelijk behandeld worden.