NOS NieuwsAangepast

Veel zorgen en vragen bij omwonenden van kliniek in Den Dolder

'Je wilt weten wat er nu gaat gebeuren'

De stemming is bedrukt op het plein voor het winkelcentrum van het Utrechtse dorpje Den Dolder. Het plein is vandaag de locatie van de buurtmobiel, een soort bouwkeet die de gemeente Zeist gebruikt om inwoners van Den Dolder te informeren over de forensisch psychiatrische instelling Altrecht Aventurijn. Daar zat Michael P., de 27-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber.

Als je nu een wandeling maakt door het bos, besef je: hier is het ongeveer gebeurd. Hier is dat meisje verdwenen.

Bewoonster Den Dolder

De kliniek is er al zo lang als de dorpelingen zich kunnen herinneren. "We zijn de kliniek en de mensen die daarbij horen gewend", zegt een bewoonster. "Dit is nog nooit gebeurd." Wel heeft ze het gevoel dat er de afgelopen jaren iets is veranderd. "Er lopen meer drugsverslaafden rond. Volgens mij is de begeleiding ook anders geworden."

Veel bewoners zitten met de gebeurtenissen van de afgelopen weken in hun maag. "Onveiliger voel ik me niet", zegt een vrouw. "Maar ik heb er wel slecht van geslapen." Dat geldt ook voor een andere bezoeker van de buurtmobiel. "Als je nu een wandeling maakt door het bos, besef je: hier is het ongeveer gebeurd. Hier is dat meisje verdwenen." Hij heeft de afgelopen weken erg meegeleefd met de zoektocht. "Je voelt je betrokken. Ik heb de helikopter boven het dorp zien hangen. Dat drukt je toch met je neus op de feiten."

Ik zou graag een grote bijeenkomst willen. Er is mij nu nog veel onduidelijk.

Inwoonster Den Dolder

De inwoners van Den Dolder die een bezoekje brengen aan de buurtmobiel zijn over het algemeen te spreken over de aanpak van de gemeente Zeist. "Ze geven ons veel informatie." Maar een vrouw denkt dat er wel behoefte is aan meer. "Ik zou graag een grote bijeenkomst willen. Er is mij nu nog veel onduidelijk."

Die onduidelijkheid heerst bij meer mensen. "Ik laat mijn kind van tien nu niet meer alleen naar de manege lopen", vertelt een moeder. "Dat deed ik eerst wel, omdat ik dacht dat patiënten die naar buiten mogen, ook echt zo ver zijn. Maar nu weet ik het niet zo zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl