Hoofdofficier Fred Westerbeke
NOS NieuwsAangepast

Onderzoeksleider MH17: verdachten in vizier, maar nog geen namen

Justitie komt steeds dichter bij het achterhalen van de identiteit van de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Dat zegt hoofdofficier en onderzoeksleider Fred Westerbeke in een interview met de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta. Onder hen zouden hoge officieren en commandanten zijn die de Buk-raketinstallatie naar Oekraïne hebben gehaald.

"We doen ons best om tot genoeg bewijs te komen om een rechtszaak te beginnen tegen de verdachten", zegt Westerbeke, die zelden interviews over de zaak geeft. Hoelang het nog duurt, vindt hij lastig te zeggen: "We hebben misschien een paar maanden nodig, of een jaar."

Maar volgens Westerbeke kan het ook een kwestie van weken zijn. "Dan moet een aantal getuigen zich morgen melden en ons het hele verhaal en het bewijs geven."

Namen van verdachten worden voorlopig niet vrijgegeven, zegt Westerbeke. "Als we willen dat iemand wordt gearresteerd, kloppen we aan bij Interpol. We moeten procedures volgen. Deze fase komt nog."

'Getuigen belangrijk'

Westerbeke zegt dat verklaringen van getuigen die het neerhalen van het toestel met eigen ogen hebben gezien, belangrijker zijn dan satelliet- en radargegevens. "Die satellietgegevens zijn maar een fractie van de gigantische hoeveelheid aan bewijs."

Er zijn Russen die zeggen dat de gegevens nep zijn; er zou mee gerommeld zijn om de schuld van de MH17-ramp in de schoenen van Rusland te schuiven. Westerbeke verwerpt die verwijten. "We hebben ons onderzoeksrapport op basis van originele bewijzen gemaakt en hebben die niet van het internet geplukt."

Die beelden zijn authentiek en geverifieerd. Daar sta ik persoonlijk voor in.

Onderzoeksleider MH17 Fred Westerbeke

Onderdeel van het bewijs zijn filmpjes en foto's die gemaakt zijn door ooggetuigen met hun camera en mobieltjes. Westerbeke weet zeker dat die beelden echt zijn. "Die zijn authentiek en geverifieerd. Daar sta ik persoonlijk voor in en ik ben een professional met 37 jaar ervaring bij justitie."

Over Russische samenwerking met Westerbeke en zijn team zegt hij dat die er "in bepaalde vorm" is. Om eraan toe te voegen: "Niets gaat daar vanzelf, zoals gebruikelijk bij elk internationaal onderzoek, maar er is samenwerking."

Afgelopen zomer maakte het Joint Investigation Team bekend dat de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 door een Nederlandse rechtbank worden berecht, volgens de Nederlandse wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl