De rechtbank in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Strafzaak MH17 komt voor Haagse rechtbank

De rechtszaak tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 zal gehouden worden bij de rechtbank in Den Haag. Dat heeft demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer gezegd.

Eerder was al afgesproken dat de verdachten volgens Nederlands recht zouden worden vervolgd. "De rechtbank van Den Haag is de logische keuze voor dit proces", zei Blok op vragen van D66.

Het zou nog kunnen dat de zittingen niet in Den Haag zelf worden gehouden, maar op een plek buiten de stad.

Het liefst had Nederland een VN-tribunaal gewild om de verdachten te berechten, maar Rusland sprak daarover een veto uit in de Veiligheidsraad. De landen die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek, de zogeheten JIT-landen, besloten toen het proces in Nederland te houden. In de Tweede Kamer is er begrip en steun voor dat besluit.

Geen garantie

Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Er is nog niemand in staat van beschuldiging gesteld.

Het is nog maar de vraag of er daadwerkelijk verdachten naar Den Haag zullen komen. Zowel Rusland als Oekraïne levert geen onderdanen uit. "Ik geef geen garantie dat het lukt, wel onze volledige inzet om de schuldigen te berechten", zei Blok.

Volgens burgemeester Krikke is het MH17-proces in Den Haag zeer op zijn plek. Ze wijst op de ervaring die de stad heeft met onder meer het Joegoslaviëtribunaal. "De afwikkeling van deze enorme tragedie is in Den Haag in goede handen", zegt Krikke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl