NOS NieuwsAangepast

Oud-mariniers: doden werden ingecalculeerd bij beëindiging treinkaping

Twee oud-mariniers die in 1977 betrokken waren bij acties tegen Molukse gijzelnemers zeggen dat het kabinet daarbij doden incalculeerde. Berichten over levensbesparende geweldinstructies noemen ze onzin. "Wij schieten niet op de benen. Dat doet een wijkagent", zeggen ze in de Volkskrant.

De twee, betrokken bij de gelijktijdige bevrijding van een basisschool in Bovensmilde, spraken met de krant na getuigenissen van collega's in een rechtszaak tegen de Staat. Nabestaanden van doodgeschoten Molukse kapers willen weten of de Nederlandse regering opdracht gaf hen te doden. Bij het proces verklaarden mariniers die een einde maakten aan de treinkaping bij De Punt dat de gijzelnemers levend opgepakt zouden worden bij een duidelijke overgave.

Als je ons inzet, wordt doden ingecalculeerd. Anders bel je de politie.

Oud-marinier in de Volkskrant

"Geweldsinstructies? We zijn mariniers. Wij zijn getraind om te doden. Martelen. Een strot doorbijten als het moet", citeert de krant een van de mariniers. "Als je ons inzet, wordt doden ingecalculeerd. Anders bel je de politie."

Ingefluisterd

Omdat er doden werden verwacht bij de trein, werd er volgens de twee mariniers aan hen expliciet verzocht gijzelnemers bij de school in leven te laten, "om de goede naam van het korps mariniers hoog te houden." "Men ging er dus van uit dat wij ze zouden doden", concluderen de twee.

Dat hun collega's unaniem verklaarden dat de kapers zo mogelijk opgepakt moesten worden, verbaast de twee. Ze denken dat de oud-mariniers in opdracht van de overheid hun verklaringen hebben afgestemd. "Luisterend naar de antwoorden van onze mede-BBE'ers werd ik boos. Ik dacht: dit kan alleen maar ingefluisterd zijn."

Een woordvoerder van Defensie zegt in de krant dat er geen sprake is geweest van instructies en dat de gehoorde mariniers hun eigen advocaat mochten kiezen. Ook benadrukt de woordvoerder dat de twee geïnterviewde mariniers niet betrokken waren bij de treinkaping.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl