De gekaapte trein bij De Punt
NOS NieuwsAangepast

Beschuldigde marinier: proces Molukse treinkaping 1977 is een farce

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag de eerste twee mariniers gehoord die in 1977 in De Punt betrokken waren bij de bestorming van de trein die was gekaapt door Molukkers. De zaak is aangespannen door de nabestaanden van twee omgekomen kapers. Zij zeggen dat de kapers in koelen bloede zijn geëxecuteerd door de mariniers.

In de rechtszaal staat een afgesloten cabine waarin de mariniers worden gehoord. Niemand kan de getuigen zien, behalve de drie rechters. Ook de stemmen van de mariniers worden vervormd, om hun privacy te waarborgen.

De cabine waarin de mariniers worden verhoord

Beide mariniers zeiden dat ze zich niet veel meer konden herinneren van de actie van ruim veertig jaar geleden. Maar van één ding waren ze overtuigd: orders om de kapers hoe dan ook te doden hebben ze nooit gehad. Ook de bewering dat er iemand uit Den Haag naar Drenthe was gekomen om deze opdracht aan de mariniers te geven, is volgens hen volkomen onzin.

In 2016 maakte NPO Nieuws deze video over de Molukse acties in 1977:

Molukse treinkaping bij De Punt in 1977

Geïrriteerd

Voor de operatie hadden ze naar eigen zeggen juist nadrukkelijke orders gekregen van hun commandant: "Hij zei, luister jongens, dit is heel belangrijk wat ik nu gaan zeggen: bij overgave niet meer vuren, maar krijgsgevangen nemen."

Vooral de eerste getuige, een marinier die wordt aangeduid met code 5G, was geïrriteerd dat hij zich moest verdedigen tegen de beschuldiging dat hij en zijn collega's de trein in waren gestuurd om de kapers te liquideren. Het proces noemde hij een farce. "Ik had ook liever gehad dat alle kapers levend en wel op de rails hadden gelegen."

Van de negen kapers kwamen er zes om tijdens de bestorming. Daarnaast overleefden twee gegijzelden de actie niet.

Niet ontevreden

Advocaat Zegveld, die de nabestaanden verdedigt, was niet ontevreden over het verloop van de zitting, ondanks de stevige ontkenningen van de twee mariniers. "Het is heel belangrijk dat we deze mariniers eindelijk na veertig jaar horen getuigen over wat er gebeurd is. Er zijn vandaag allerlei details genoemd die voor ons uitermate belangrijk zijn om het verhaal te kunnen begrijpen."

Advocaat Knoops, die de mariniers verdedigt, en de landsadvocaat willen niet reageren zolang de zaak nog loopt. Ze willen eerst horen wat de rest van de verhoren oplevert.

De rechtbank zal tot en met 4 oktober in totaal elf mariniers als getuige horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl