De met kogels doorzeefde trein na de bestorming
NOS NieuwsAangepast

'Ik schoot vrouwelijke kaper van dichtbij dood', zeggen twee mariniers afzonderlijk

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

De marinier die eerder zei dat hij in 1977 van dichtbij de enige vrouwelijke kaper van de trein bij De Punt heeft doodgeschoten, blijft bij zijn verhaal. Dat maakte de marinier met codenaam C2 duidelijk bij het laatste verhoor van mariniers over de bevrijdingsactie van de door Molukkers gekaapte trein.

Gisteren stelde een andere marinier, 2D, dat hij degene was die de kaper had doodgeschoten.

Marinier C2, de commandant van aanvalsgroep 2, baarde enkele jaren geleden opzien door in het boek De Molukse Acties toe te geven dat hij Hansina Uktolseja van dichtbij heeft beschoten terwijl ze al gewond op de grond lag.

Pittige tante

"Ze was weliswaar aangeschoten, maar iemand die aangeschoten is en zelf een wapen heeft, kan toch nog schieten. Dat is bij een andere gijzelingsactie weleens gebeurd. Maar ja, ik kan niet even aan dat meisje vragen: heb je een wapen? Ik had ook te horen gekregen dat zij een pittige tante was. En nogmaals: zij zijn de veroorzakers. Ik heb toen van vlakbij nog een keer met mijn uzi een salvo afgevuurd op Hansina", zei hij in het boek.

De verklaringen in het boek voedden de geruchten in de Molukse gemeenschap dat kapers waren geëxecuteerd. De onrust laaide op nadat in 2013 de autopsierapporten openbaar waren gemaakt. Daaruit bleek dat zeker twee kapers niet door kogels van buitenaf waren omgekomen, maar dat ze van dichtbij zijn doodgeschoten.

Revolver

Dat was de aanleiding voor nabestaanden van de zes bij de bevrijdingsactie omgekomen Molukse kapers om een procedure bij de rechtbank te starten. Ze willen aantonen dat er sprake is geweest van executies.

Een andere marinier, 2D, weersprak gisteren de uitspraken van C2 in het boek. Hij verklaarde dat niet de commandant van de aanvalsgroep 2 van dichtbij op Hansina heeft geschoten, maar hijzelf. Ook zei hij dat ze niet met een uzi is doodgeschoten, maar met een revolver. Marinier 2D schoot drie, vier keer toen hij een "menselijke beweging" zag in de restauratiewagen, zei hij gisteren in de rechtbank.

We moesten gegijzelden bevrijden en tango's aanhouden cq uitschakelen

Marinier C2

Bevrijden

Marinier C2 blijft er echter bij dat hij de kaper heeft gedood. Volgens hem heeft hij van anderhalve tot twee meter afstand tweemaal drie tot vijf kogels op haar afgevuurd nadat hij een noisegranaat had geworpen. Dat was nadat de mariniers vanuit de restauratiewagen waren beschoten met een automatisch wapen, aldus C2.

Van executies was geen sprake, stelt de marinier. Er was volgens hem ook geen instructie uit "Den Haag" dat geen enkele kaper de bestorming mocht overleven, zoals een marinier vorig jaar anoniem verklaarde.

C2 herinnert zich niet meer hoe de geweldsinstructie was voor de bevrijdingsactie. "Maar wat er zeker in heeft gestaan is dat we gegijzelden moesten bevrijden en tango's aanhouden cq uitschakelen , aldus C2. Tango was de codenaam voor Molukse kapers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl