Mariniers De Punt volledig afgeschermd tijdens ondervraging
De mariniers die in 1977 betrokken waren bij de bevrijdingsactie van de door Molukkers gekaapte trein bij De Punt worden tijdens hun verhoor over twee weken bij de rechtbank volledig afgeschermd voor de buitenwereld. De rechtbank wil zo voorkomen dat hun identiteit bekend wordt.
De mariniers en hun commandanten worden als getuige gehoord in de civiele procedure die nabestaanden van twee omgekomen kapers tegen de staat hebben aangespannen. Volgens de nabestaanden is er bij de bestorming van de trein onnodig veel geweld gebruikt en zijn de kapers geëxecuteerd terwijl ze al uitgeschakeld waren.
Code
De staat verzette zich tegen het verhoren van de mariniers, maar de rechtbank oordeelde eerder dit jaar dat de advocaten van de nabestaanden hen mogen ondervragen. De advocaten krijgen de mariniers tijdens die verhoren niet te zien. Ze krijgen wel de namen, maar mogen die niet doorgeven aan derden.
De verhoren van de mariniers zijn in het openbaar, maar ze hoeven hun naam, woonplaats, beroep en leeftijd niet te geven. Ze zullen met een code worden aangeduid. Volgens de rechtbank is dat nodig om de persoonlijke levenssfeer te beschermen en vanwege mogelijke veiligheidsrisico's voor de mariniers. Als ze dat willen, mogen de mariniers ook hun stem laten vervormen om herkenning tegen te gaan.
Instructies
De advocaten van de nabestaanden mogen de mariniers ook ondervragen over de instructies die ze voor de bestorming van de trein hebben gekregen. Landsadvocaat Bart-Jan Houtzagers verzette zich hiertegen, maar dat is door de rechtbank verworpen.
De verhoren van de mariniers beginnen 25 september.