De kaping vond plaats in 1977 bij De Punt in Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Marinier 5A: 'genadeschot' op tapes treinkaping sloeg op koe

Het woord "genadeschot" dat op de geluidsopnamen van de Molukse treinkaping bij De Punt te horen is, sloeg mogelijk op een door kogels getroffen koe. Dat verklaarde 'marinier 5A', die vandaag gehoord werd over de beëindiging van de treinkaping in 1977.

Op de geluidsopname van de bevrijdingsactie is het woord te horen, maar omdat de opname van slechte kwaliteit is, is de context niet te verstaan. 5A droeg de opname-apparatuur, maar kon geen helderheid geven over wat er precies te horen is.

Zesde getuige

Marinier 5A is de zesde getuige in het proces dat nabestaanden van twee omgekomen kapers hebben aangespannen tegen de Staat. Alle mariniers is anonimiteit beloofd, vandaar dat ze tijdens de zittingen aangeduid worden met een code.

5A was de plaatsvervangend eenheidsleider en ging als laatste van de aanvalsgroep de trein in. Zijn taak was het kalmeren van de gegijzelden. Daarom sloeg hij rechtsaf, waar zijn collega's links gingen. Links zaten de kapers.

De kapers zijn volgens de nabestaanden in koelen bloede doodgeschoten. Van de negen kapers kwamen er zes om bij de bestorming. Ook twee gegijzelden overleefden de actie niet.

De mariniers kunnen niet meer vervolgd worden voor hun daden. De zaak draait dan ook om waarheidsvinding. Wel kunnen ze worden vervolgd voor meineed, als blijkt dat ze tijdens de zittingen niet de waarheid spraken.

Er zijn in totaal elf mariniers die worden gehoord. In de zittingen deze week konden de anderen ook geen duidelijkheid geven over wat er precies te horen is op de geluidsbanden. Maandag gaan de verhoren verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl