Puigdemont bij zijn toespraak op een herdenkingsbijeenkomst in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Catalaanse regiopresident staat voor 'zware, hoopvolle uren'

De Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont heeft tot kalmte gemaand in de uren voordat een deadline van de Spaanse regering verloopt. Voor 10.00 uur morgenochtend moet Puigdemont aan de centrale regering in Madrid duidelijk maken of hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen of niet.

De regiopresident tekende dinsdagavond een symbolische onafhankelijkheidsverklaring, maar schortte die vrijwel meteen op. Daarna zei hij dat hij in onderhandeling wil met de Spaanse regering. Premier Rajoy liet echter weten dat Madrid niets ziet in gesprekken en eiste opheldering van het Catalaanse bestuur.

Puigdemont heeft tot morgenochtend om met een 'ja' of 'nee' formeel te bevestigen of de onafhankelijkheid van Catalonië is uitgeroepen. Als dat het geval is, roept de Spaanse regering mogelijk artikel 155 van de Spaanse grondwet in. Dan raakt Catalonië zijn zelfbestuur kwijt, wordt het regio-parlement ontbonden en komen er nieuwe verkiezingen.

Lastige keuze

"Het zijn zware, maar hoopvolle uren in Catalonië", zei Puigdemont vandaag bij een herdenkingsbijeenkomst in het Montjuic-park in Barcelona. Uit zijn toespraak viel niet op te maken welk antwoord hij van plan is te geven.

De afgelopen dagen vroeg de regiopresident om raad bij lokale partijen. Hij staat voor een lastige keuze. Als hij de onafhankelijkheid officieel uitroept, dreigt ingrijpen door Madrid. Als hij dat niet doet, trekt de linkse CUP-partij mogelijk zijn steun voor de Catalaanse regering in en heeft Puigdemont niet langer een meerderheid.

De onzekerheid rond de mogelijke afscheiding van Catalonië heeft ook geleid tot verdeeldheid onder de lokale bevolking. Ongeveer de helft van de Catalanen is voor onafhankelijkheid, de rest wil liever onder de Spaanse vlag blijven opereren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl