De Spaanse premier Mariano Rajoy Reuters

Spanje neemt nu geen maatregelen tegen Catalonië. Premier Rajoy wil eerst duidelijk hebben of de Catalaanse regio-regering de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Pas als daar duidelijkheid over is, kan de Spaanse regering "in de komende dagen" beslissen of ze maatregelen tegen Catalonië moet nemen, zei de premier in een persconferentie na spoedberaad met zijn kabinet.

Direct na de verklaring van Rajoy maakte de sociaal-democratische oppositieleider Sanchez bekend dat hij met Rajoy heeft afgesproken om de eerste stap te zetten naar een grondwetswijziging, om de bestuurlijke relatie tussen Madrid en de autonome regio's aan te passen. Sanchez verduidelijkte niet wat daaronder wordt verstaan.

Rajoy en Sanchez zijn het erover eens dat een commissie zes maanden de tijd krijgt om het huidige systeem van regionale autonomie te bestuderen. Vervolgens ligt de bal bij het parlement om de discussie over grondwetswijzigingen te voeren, zei Sanchez.

Artikel 155

Sanchez steunt Rajoys voornemen om artikel 155 van de Spaanse grondwet te gebruiken, als de Catalanen vasthouden aan hun streven naar onafhankelijkheid. De premier noemde die optie vandaag voor het eerst hardop. Dan raakt Catalonië zijn zelfbestuur kwijt, wordt het parlement van de regio ontbonden en komen er nieuwe verkiezingen.

Volgens Rajoy wil iedereen dat "de situatie weer normaal wordt." De onduidelijkheid is ontstaan door de verklaring van de Catalaanse regio-president Puigdemont. Die zei gisteren dat hij de wil van de Catalanen om een eigen republiek uit te roepen zal volgen, maar dat hij nog wacht met de uitvoering daarvan om ruimte te scheppen voor overleg met Madrid.

Premier Rajoy heeft steeds gezegd dat hij helemaal niet over onafhankelijkheid wil praten. Afscheiding van Catalonië is volgens hem geen optie.

STER reclame