Voorstanders van afscheiding in Barcelona AFP

Jean Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft Catalonië opgeroepen af te zien van onafhankelijkheid omdat andere regio's zich anders aangemoedigd voelen om ook de banden met het moederland door te snijden. "Ik zou niet graag zien dat de Europese Unie over vijftien jaar bestaat uit 98 staten", zei Juncker in een toespraak op de Universiteit van Luxemburg. "Het is al aardig ingewikkeld met 28 staten", voegde hij eraan toe.

Niet eerder nam Juncker zo duidelijk stelling tegen de onafhankelijkheid waar de Catalanen zich op 1 oktober voor uitspraken. Hij haastte zich erbij te zeggen dat het geen zaak van de EU is, maar van Spanje.

Juncker zei dat hij "zeer bezorgd" is over de wens tot afscheiding bij verschillende gemeenschappen in Europa. Onder meer onder de Basken en de Schotten leeft de wens om een eigen staat uit te roepen.

De Catalanen hebben de EU gevraagd om te bemiddelen in het conflict met de Spaanse autoriteiten, die zich met hand en tand verzetten tegen onafhankelijkheid. Juncker zei daarover dat de EU alleen iets kan doen als dat verzoek van twee kanten komt. De Spaanse premier Rajoy weigert hulp van buiten in te roepen.

STER reclame