In Barcelona werd vandaag gedemonstreerd tegen de Spaanse overheid AFP

De Catalaanse regiopresident wil dat de Europese Unie zich gaat bemoeien met het hoog opgelopen conflict tussen Catalonië en Spanje. Carles Puigdemont roept de EU een dag na het vol geweld verlopen referendum op niet meer de andere kant op te kijken.

Hij vindt dat de EU een bemiddelende rol moet spelen, omdat "dit geen binnenlandse kwestie is".

Eerder vandaag riep de EU Spanje en Catalonië op om niet langer de confrontatie te zoeken. De Europese landen willen dat ze met elkaar in gesprek gaan. Daarbij steunt de EU de Spaanse regering. Ook premier Rutte vindt dat Spanje "in zijn recht staat" met het optreden in Catalonië.

Klacht tegen nationale politie

De Spaanse politie greep gisteren hard in bij een aantal stemlokalen. Honderden mensen raakten gewond. Zo werden kiezers ruw uit de rijen getrokken en schoot de politie met rubberkogels. Op die manier probeerde de Spaanse regering het stemmen onmogelijk te maken.

Puigdemont kondigde vanmiddag na een overleg met de regionale regering aan dat hij een klacht tegen de Spaanse politie zal indienen. Ook wil hij dat de nationale politie vertrekt uit Catalonië.

Onafhankelijkheid uitroepen

De Spaanse regering heeft al laten weten dat de 5000 agenten die vanwege het referendum werden ingevlogen zolang als nodig in de regio zullen blijven. De regering prees de agenten bovendien, omdat ze gisteren zo daadkrachtig hebben opgetreden.

Puigdemont kondigde ook aan dat het regionale parlement van Catalonië ergens in de komende dagen de onafhankelijkheid zal uitroepen. Vannacht maakte hij bekend dat 90 procent van de kiezers voor afscheiding heeft gestemd. Overigens heeft minder dan de helft van de Catalanen zijn stem uitgebracht.

Boze journalisten

Journalisten van de Spaanse publieke omroep RTVE demonstreerden vandaag tegen hun eigen hoofdredactie en directie. Ze zijn het niet eens met de wijze van verslaggeving over het referendum.

STER reclame