Premier Rajoy (rechtsonder) krijgt na zijn toespraak applaus van partijgenoten
NOS Nieuws

Rajoy tegen Catalonië: praten prima, maar niet over onafhankelijkheid

Als de Catalaanse leider Puigdemont wil praten met de Spaanse regering is hij van harte welkom, als het maar niet over onafhankelijkheid gaat. Dat heeft premier Rajoy nog eens herhaald in het Spaanse parlement.

De dialoog kan over van alles gaan, zei hij, van financiën tot publieke dienstverlening en de regels voor autonomie. Maar over internationale bemiddeling of rechtstreekse onderhandelingen tussen Catalonië en Spanje over zelfstandigheid hoeft Puigdemont niet te beginnen. "Er zijn onvoldoende redenen voor en de steun ervoor is ook niet zo vreselijk groot."

Verder hamerde Rajoy er in zijn toespraak in het parlement op dat Puigdemont snel opheldering moet verschaffen: heeft het regioparlement gisteren nou de onafhankelijkheid uitgeroepen door er een verklaring over te ondertekenen, of is het besluit daarover opgeschort?

Waarschuwing

Vanochtend zei de Spaanse premier na spoedberaad met zijn kabinet ook al dat er snel duidelijkheid uit Barcelona moet komen. Concrete maatregelen kondigde Rajoy nog niet aan, maar hij waarschuwde Catalonië wel dat de regio desnoods onder rechtstreeks bestuur van de landelijke regering kan komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl