Een auto rijdt over een beschadigde weg op Puerto Rico, waar de schade na orkaan Maria enorm is
NOS NieuwsAangepast

Trump vraagt om miljardenlening voor getroffen Puerto Rico

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Congres gevraagd om een lening van bijna 5 miljard voor Puerto Rico, schrijven Amerikaanse media. Het eiland verkeert in financiële problemen en kampt met de gevolgen van de orkaan Maria.

Op Puerto Rico is de verwoesting weken na de orkaan nog altijd groot. Bij de natuurramp kwamen zeker 43 mensen om het leven. De wederopbouw verloopt moeizaam, mede doordat het Amerikaanse eiland kampt met een schuld van zo'n 72 miljard dollar. Door de ravage op het eiland ligt de economie er zo goed als stil.

Met de 5 miljard dollar waar Trump om heeft gevraagd moet Puerto Rico - dat wordt beheerd door de Verenigde Staten, maar officieel geen staat is - op korte termijn rekeningen kunnen betalen.

'Deuk in het budget'

Het Witte Huis wil verder extra geld voor Puerto Rico vrijmaken vanuit het nationale rampenfonds. Hoe groot het bedrag precies is dat het eiland krijgt toegewezen, is nog niet bekend. De gouverneur van het Caribische eiland heeft gezegd dat er zo'n 4 miljard dollar nodig is.

Trump kreeg de afgelopen weken veel kritiek vanwege een gebrek aan medeleven met de eilandbewoners. Bij een bezoek aan het eiland zei hij dat Puerto Rico "nogal een deuk had geslagen" in het budget van de Amerikaanse regering. Ook zei hij dat de Puerto Ricanen zelf wel wat meer de handen uit de mouwen konden steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl