AFP

Het dodental in Puerto Rico is opgelopen tot 34. Dat heeft de woordvoerder van gouverneur Ricardo Rosselló Nevares bekendgemaakt. Het aantal doden door de orkaan stond dagenlang op zestien.

In Puerto Rico zijn negentien mensen direct omgekomen door orkaan Maria. De anderen zijn overleden door de gevolgen van de orkaan. Zo zijn drie zieke inwoners van Barceloneta overleden, omdat ze door de verwoestingen niet meer konden worden behandeld. Veel ziekenhuizen op het eiland zitten nog zonder stroom.

Meer doden door tekorten en hitte

De autoriteiten op het eiland verwachten dan ook dat het dodental verder zal oplopen, ook omdat er een tekort aan water en voedsel is. Verder wordt verwacht dat mensen zullen omkomen door de hitte nu de airconditioning het niet doet.

De gouverneur houdt er ook rekening mee dat er in de afgelegen gebieden mensen zijn omgekomen waar hij nog geen weet van heeft. Grote delen van Puerto Rico zijn twee weken na de orkaan nog van de buitenwereld afgesloten. Informatie uit die gebieden komt maar mondjesmaat bij de regering in de hoofdstad San Juan terecht.

De gouverneur schat de schade als gevolg van de orkaan op 90 miljard dollar (ruim 76 miljard euro). Zijn belangrijkste prioriteit is dat de elektriciteitsvoorziening wordt hersteld. Hij heeft daar ook bij president Trump op gehamerd.

Trump zei gisteren tijdens zijn bezoek aan het rampgebied dat hij het dodental van zestien nog vond meevallen "als je het vergelijkt met een echte ramp, zoals Katrina". In 2005 eiste die orkaan het leven van ruim 1800 mensen.

STER reclame