NOS NieuwsAangepast

Trump: burgemeester in Puerto Rico is een armzalig leider

De Amerikaanse president Donald Trump heeft persoonlijke kritiek geleverd op de burgemeester van San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Zij gaf gisteravond een emotionele speech waarin ze de hulpverlening fors bekritiseerde, tien dagen na de verwoestende orkaan Maria. Het openbare leven ligt er nog altijd grotendeels plat.

Trump haalt uit na noodkreet burgemeester op Puerto Rico

Trump vond het zijne van de toespraak. "Wat een armzalig leiderschap van de burgemeester van San Juan, en anderen in Puerto Rico, die het niet voor elkaar krijgen om hun arbeiders tot hulpverlening aan te zetten", zei hij op Twitter. "Ze willen dat alles voor ze gedaan wordt, terwijl het een gemeenschappelijke inzet zou moeten zijn."

Politiek correct

In haar speech deed burgemeester Carmen Yulin Cruz gisteren met ingehouden woede een oproep aan de Amerikaanse regering, die het beheer over Puerto Rico voert. "Ik ben er klaar mee beleefd te zijn. Ik ben er klaar mee politiek correct te zijn. Ik ben woedend, want de levens van mijn mensen staan op het spel."

In haar toespraak leek Cruz af en toe bijna in tranen uit te barsten. "Ik smeek iedereen die ons kan horen om ons te redden van de dood." Ze laakte de inefficiëntie en bureaucratie van de hulpverlening.

De nationale hulpverleningsorganisatie FEMA is zeer tevreden over de hulpverlening en noemde die een 'goed-nieuws-verhaal'. "Verdorie, het is geen goed-nieuws-verhaal", zei Cruz bij de Amerikaanse zender CNN. "Het is een mensen-sterven-verhaal. Een leven-of-dood-verhaal."

Carmen Yulin Cruz (links), de burgemeester van San Juan, enkele dagen na orkaan Maria

Er zijn ongeveer 10.000 hulpverleners namens de Amerikaanse regering aan het werk in Puerto Rico. Critici vinden dat er fouten zijn gemaakt. Zo zegt de luitenant-generaal die de hulpverlening leidde na orkaan Katrina in 2005, Russel Honore, dat het leger de leiding had moeten hebben over de hulpverlening. Hij noemde bij CBS News allerlei specialisten op die niet ingezet zijn. "Ze begrijpen niet wat de omvang is."

Trump zegt wel te weten wat er aan de hand is. "Een paar dagen geleden was Cruz nog complimenteus over de hulpverlening. Ze heeft nu van de Democraten te horen gekregen om lelijk te doen tegen Trump."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl