Schade door de orkaan Maria op Puerto Rico
NOS NieuwsAangepast

Puerto Rico vrijwel zonder stroom na orkaan Maria

Bijna heel Puerto Rico zit zonder stroom nadat orkaan Maria over het eiland was geraasd. Volgens de autoriteiten is de stroomvoorziening vrijwel volledig uitgevallen en zitten 3,5 miljoen mensen zonder elektriciteit.

Gouverneur Ricardo Rossello zei dat Maria zware schade heeft toegebracht aan de infrastructuur van het eiland. Masten voor elektriciteit- en telefoonverbindingen zijn omgewaaid. Daardoor is de communicatie moeilijk geworden.

Er is ook veel schade aan huizen en andere gebouwen. Mensen zochten hun toevlucht in schuilplaatsen, bleven thuis onder de trap zitten of verschansten zich in badkamers en in kasten.

Daarnaast zijn er over het hele eiland rivieren overstroomd en bomen omgewaaid. Wegen zijn daardoor moeilijk begaanbaar.

Hulpverleners brengen een bewoner in veiligheid

De natuurramp op Puerto Rico komt bovenop de ernstige financiële crisis waar het eiland mee worstelt. De gouverneur heeft daarom president Trump gevraagd het eiland tot rampgebied te verklaren zodat er meer hulp komt. Puerto Rico wordt door de VS beheerd, maar maakt er niet volledig onderdeel van uit.

Het is de tweede keer in twee weken dat het eiland wordt getroffen door een orkaan. De vorige was Irma, waarbij geen slachtoffers vielen; de schade bleef relatief beperkt.

Dit keer was het een storm van de categorie 4, met windsnelheden boven de 200 kilometer per uur. Er is minstens 50 centimeter regen gevallen. De laatste keer dat zo'n zware storm het eiland aandeed was in 1932.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl