Koning Willem-Alexander bezocht Sint Eustatius na orkaan Irma
NOS NieuwsAangepast

'Is net alle orkaanschade opgeruimd, kan je weer aan de slag'

De tropische storm Maria, die afkoerst op de Bovenwindse Eilanden en Puerto Rico, is zoals verwacht uitgegroeid tot een orkaan. Het National Hurricane Center in de VS verwacht dat Maria bij zijn tocht over de Atlantische Oceaan verder in kracht toeneemt en uitgroeit tot een orkaan van de derde categorie.

De eilanden Saba en Sint-Eustatius liggen op de koers van de orkaan en worden waarschijnlijk in de loop van dinsdag geraakt. Clarisse Buma woont op Sint-Eustatius. Ze baalt ervan dat het eiland opnieuw met een orkaan te maken krijgt. "Je hebt net alle orkaanschade opgeruimd, straks kan je weer aan de slag", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Ze hoefde weinig aan haar huis te doen. "De luiken zijn nog dicht vanwege Irma. Ook de tuinmeubels stonden nog binnen."

Buma is directeur van een natuurbeschermingsorganisatie op het eiland. Ze maakt zich zorgen om de verwachte regenval die Maria met zich meebrengt. "Omdat we veel losse grond hebben op het eiland, kan Maria enorme modderstromen veroorzaken die op het koraal terechtkomen." Orkaan Irma beschadigde vooral gebouwen op Sint-Eustatius door harde wind.

Sint-Eustatius wordt volledig omringd door beschermde koraalgebieden waar jaarlijks veel toeristen op af komen. Buma: "Die blijven straks weg, dat wil je natuurlijk niet. Bovendien groeien er kleine visjes in het koraal op en wonen er schildpadden en zee-egels. Ik houd mijn hart dus vast."

Dekzeilen

Sint-Maarten wordt naar verwachting niet direct geraakt, maar krijgt net als Sint-Eustatius te maken met extreme regenval. Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra kan er 150 tot 300 millimeter vallen. De neerslag kan leiden tot veel meer overlast dan anders in het orkaanseizoen, omdat veel daken zijn beschadigd. Ruim 90 procent van de gebouwen op Sint-Maarten heeft schade door de orkaan Irma. Het Rode Kruis deelt dekzeilen uit aan inwoners met beschadigde huizen.

Maria trekt met windsnelheden tot 120 kilometer per uur langzaam naar het westen, in de richting van Puerto Rico. De eilanden Dominica en Guadeloupe worden maandagavond waarschijnlijk als eerste getroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl