NOS NieuwsAangepast

Bovenwindse Eilanden zetten zich schrap voor nieuwe orkaan

Sint-Maarten vreest komst nieuwe orkaan

Op de Bovenwindse Eilanden Saba en Sint-Eustatius wordt opnieuw wind met orkaankracht verwacht nu de tropische storm Maria nadert. De storm trekt waarschijnlijk langs als een orkaan van de tweede categorie. Op de Nederlandse eilanden zouden windsnelheden van meer dan 115 kilometer per uur bereikt kunnen worden.

Maria is een van de twee tropische stormen die aan kracht groeien boven de Atlantische Oceaan. De andere storm, Lee, blijft waarschijnlijk boven die oceaan hangen. Maria koerst af op de eilanden Guadeloupe en Dominica, die ten zuiden liggen van de Bovenwindse Eilanden.

De storm trekt waarschijnlijk morgenmiddag en -avond (Nederlandse tijd) als orkaan langs de eilandengroep. Saba en Sint-Eustatius zullen het meeste merken van de storm, maar ook op het iets noordelijker gelegen Sint-Maarten kan het hard gaan waaien en regenen. Mogelijk valt er tussen de 50 en 100 millimeter neerslag.

Op de Bovenwindse Eilanden zijn ze de schade van orkaan Irma nog aan het verwerken. Veel bewoners van Sint-Maarten zijn dakloos sinds de orkaan voorbijtrok op 6 september. Het Rode Kruis heeft nu dekzeilen uitgedeeld vanwege Maria. Daarmee kunnen eilandbewoners hun huizen afdekken.

De autoriteiten op Saba en Sint-Eustatius waarschuwen via sociale media voor het dreigende noodweer. Op die eilanden was de schade na Irma iets minder groot, maar de bewoners zijn er nog druk bezig met het herstellen van verwoeste gebouwen en opruimen van puin.

Ook op Sint-Maarten liggen nog veel spullen op straat, zoals delen van daken en meubelstukken. De angst is dat die spullen rond zullen vliegen als Maria langs trekt.

De verwachting is dat Maria vervolgens woensdag Puerto Rico bereikt. Waarschijnlijk ontwikkelt de storm zich dan tot een orkaan van de derde categorie. Bij deze categorie horen windsnelheden van rond de 170 kilometer per uur. Irma, die ruim in de vijfde en zwaarste categorie viel, had windstoten van meer dan 250 kilometer per uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl