Een week na de orkaan is er nog geen stroom en drinkwater
NOS Nieuws

VS maakt hulpverlening aan Puerto Rico makkelijker

President Trump heeft met onmiddellijke ingang een wettelijke beperking voor buitenlandse schepen opgeheven, zodat die makkelijker via Amerikaanse havens hulp kunnen brengen naar Puerto Rico. Buitenlandse vrachtschepen kunnen nu via Amerikaanse havens Puerto Rico bereiken.

Toen de orkaan Maria het eiland vorige week woensdag trof, schortte Trump die wet, de Jones Act, ook al op, maar de wet werd op 22 september weer van kracht. Volgens Trump waren er genoeg schepen die onder Amerikaanse vlag varen die hulp naar Puerto Rico konden brengen. Zowel Democraten als Republikeinen waren het daar niet mee eens en oefenden druk uit op de regering-Trump om de Jones Act weer op te schorten.

De gouverneur van Puerto Rico reageerde op Twitter met een bedankje aan president Trump.

Trump zegt dat hij dinsdag een bezoek wil brengen aan het door de orkaan getroffen eiland, dat officieel Amerikaans grondgebied is, maar geen Amerikaanse staat.

Verder gaat de VS meer hulp aan Puerto Rico bieden nu duidelijk is geworden hoe verwoestend de orkaan was. Veel van de 3,4 miljoen eilandbewoners zitten nog altijd zonder stroom en veilig drinkwater. Maria was voor Puerto Rico de ergste orkaan in bijna negentig jaar.

Veel wegen zijn onbegaanbaar door de overstromingen en omgevallen bomen, waardoor het moeilijk is noodhulp naar de bewoners te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl