President Trump gooit rollen met papieren tissues het publiek in op Puerto Rico
NOS NieuwsAangepast

Trump: Puerto Rico slaat deuk in ons budget

Tijdens zijn bezoek aan het door orkaan Maria getroffen Puerto Rico heeft president Trump opnieuw gewezen op de kosten van de hulp voor het zwaar gehavende eiland. "Ik vind het vervelend om jullie deze boodschap te geven, maar jullie hebben nogal een deuk geslagen in ons budget", zei Trump. "We hebben veel geld uitgegeven aan Puerto Rico, we hebben veel levens gered."

Ook in zijn eerste reactie via Twitter begon Trump over het geld. Hij wees er toen vooral op dat Puerto Rico een enorme schuld heeft. In de persconferentie op het eiland zei Trump vandaag heel tevreden te zijn over de hulpverlening en na afloop gooide hij een stuk of tien pakken met tissues het publiek in.

Dodenaantal 'viel mee'

In het gesprek met de pers zei Trump ook dat hij het aantal levens dat de orkaan Maria eiste nog vond meevallen, "als je het vergelijkt met een echte ramp, zoals Katrina".

Ruim 1800 mensen in Louisiana en Mississippi stierven in 2005 door orkaan Katrina. Trump: "Jullie mogen echt heel trots zijn op wat hier is gebeurd. 16 doden versus duizenden..." Trump herhaalde die boodschap nog twee keer.

Het dodental in Puerto Rico wordt al sinds een week niet geüpdatet. Een onbekend aantal ziekenhuizen zit zonder stroom. Daardoor komen kwetsbare burgers zoals diabetespatiënten, nierpatiënten of mensen met ademhalingsproblemen, ernstig in gevaar.

Meer hulp

Vlak voordat Trump naar Puerto Rico vloog, leverde hij nog commentaar op de lokale autoriteiten. Hij vindt dat de Puerto Ricanen zelf meer de handen uit de mouwen moeten steken bij de hulpverlening. "Op lokaal niveau verwachten wij meer hulp", zei Trump. "Maar duidelijk is dat de eerste hulpverleners, het leger en de FEMA (het Amerikaanse agentschap voor noodhulpverlening) het geweldig hebben gedaan in Puerto Rico."

Oxfam grijpt in

Zaterdag hield de burgemeester van de hoofdstad San Juan, Carmen Yulin Cruz, een emotionele toespraak, waarin ze de Amerikaanse noodhulp fors bekritiseerde. Bijna twee weken na de orkaan heeft nog altijd 95 procent van de bevolking geen elektriciteit. Zo'n 88 procent van de zendmasten voor mobiele telefonie doet het niet.

Tekenend voor de problemen in de hulpverlening is de inzet van hulporganisatie Oxfam. "We bieden zelden hulp bij rampen in de Verenigde Staten of andere rijke landen, maar nu de situatie in Puerto Rico verslechtert en de inzet van de federale regering voortdurend hapert, heeft Oxfam besloten in te grijpen en onze expertise in te zetten", schrijft de voorzitter van Oxfam America in een persbericht.

Donald en Melania Trump vlak voor vertrek naar Puerto Rico

Al enkele dagen na de orkaan kwam er kritiek op de hulpverlening. Autoriteiten op Puerto Rico vinden dat er te weinig hulp komt vanuit de VS.

Vrachtwagenchauffeurs

Trumps kritiek dat er meer van de Puerto Ricanen wordt verwacht komt deels voort uit de logistieke problemen die er zijn. In de haven van Puerto Rico stonden eerder deze week honderden containers met hulpgoederen te wachten om verspreid te worden, maar er waren geen mensen om de spullen rond te rijden.

"Chauffeurs moeten hun vrachtwagens gaan besturen", zei Trump vlak voor vertrek naar Puerto Rico. Maar de chauffeurs zijn telefonisch nauwelijks bereikbaar en bovendien is er een enorm tekort aan brandstof.

Trump kon het eiland niet eerder bezoeken, omdat de verwoesting zo groot is. Puerto Rico heeft 3,4 miljoen inwoners. Zij zijn Amerikaans staatsburger, maar mogen niet stemmen voor het Congres of de president, omdat het eiland geen integraal onderdeel uitmaakt van de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl