NOS NieuwsAangepast

Regeerakkoord: zeker één kolencentrale dicht

Nog deze kabinetsperiode gaat er minimaal één van de vijf kolencentrales dicht en voor 2030 moeten ze allemaal gesloten zijn. Haagse bronnen bevestigen aan de NOS dat dat een van de afspraken is in het regeerakkoord, dat vanmiddag wordt gepresenteerd.

Er zijn de afgelopen tijd al vijf van de oorspronkelijk tien centrales dichtgegaan. De vorige Tweede Kamer drong er op aan dat ook de vijf overblijvende centrales moeten sluiten, maar minister Kamp liet een besluit over aan zijn opvolger.

Gasaansluitingen

Verder is het de bedoeling dat nieuwbouw-woningen geen gasaansluiting meer krijgen. Ook komt er een CO2-heffing voor bedrijven en moet de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990.

BNR berichtte vanochtend over de eerste pagina's van het coalitieakkoord. In de inleiding staat dat als veel mensen achterblijven, uiteindelijk de hele samenleving de dupe is. Politiek moet gaan over Nederland en Nederlanders en minder over cijfers en Den Haag, vinden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Balans tussen flex en vast

Volgens de eerste pagina's wil de coalitie dat er een nieuwe balans komt tussen flexibele en vaste banen en kan een flexibele arbeidsmarkt ook doorschieten. De regeringspartijen willen dat het voor werkgevers financieel aantrekkelijker en minder riskant wordt om mensen een gewoon arbeidscontract aan te bieden.

BNR bericht verder dat de partijen van een herkenbaar Nederland spreken waarin taal, vlag en volkslied, herdenkingen en grondwet tekenen van trots zijn die horen bij Nederland. Die waarden moeten worden onderhouden, gedeeld en doorgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl