Kolencentrale van RWE in Eemshaven
NOS NieuwsAangepast

Geen extra kolencentrales dicht, milieubeweging verontwaardigd

Het kabinet is voorlopig niet van plan extra kolencentrales in Nederland te sluiten. De Tweede Kamer had daar wel om gevraagd, maar het kabinet wil daar nu geen beslissing meer over nemen en laat dat over aan zijn opvolgers.

Van de tien centrales in Nederland zijn of worden er al vijf gesloten, maar een Kamermeerderheid vindt dat niet ver genoeg gaan en wil dat ze allemaal dichtgaan. De regeringspartijen PvdA en VVD staan daarbij tegenover elkaar: de PvdA is het eens met de meerderheid; coalitiepartner VVD is tegen, onder meer omdat sluiting te duur zou zijn.

Reductie uitstoot

Ook het kabinet vindt sluiting van alle centrales niet nodig. Volgens minister Kamp kan Nederland de beoogde reductie van de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent in 2020 halen zonder meer centrales stil te leggen.

Het kabinet vindt wel dat sluiting van de meest vervuilende centrale in beeld komt als later dit jaar blijkt dat de milieudoelstellingen niet worden gehaald. Dat is een verwijzing naar de Hemwegcentrale in Amsterdam.

Pappen en nathouden

PvdA-Kamerlid Vos heeft al een wijzigingsvoorstel klaar om de centrales toch te sluiten, twee in 2020 en drie in 2030.

"Pappen en nathouden is in de Nederlandse politiek vaak de strategie die door het kabinet bij dit soort dossiers wordt gevolgd. Het gaat de PvdA niet snel genoeg. En we moeten ver van tevoren aangeven wanneer de centrales dichtgaan."

GroenLinks-leider Klaver spreekt van een bizar besluit van het kabinet. Volgens hem doet het kabinet alsof we nog in de twintigste eeuw leven. Volgens D66-Kamerlid Van Veldhoven "verprutst dit kabinet op de valreep de mogelijkheid om écht iets te doen aan klimaatverandering".

'Gemiste kans'

Natuur & Milieu spreekt van een zwarte dag voor het klimaat. "Onbegrijpelijk en een gemiste kans dat de minister niet in één klap 11 procent van de totale CO2-uitstoot wil besparen", zegt Geertje van Hooijdonk van de milieuorganisatie.

Ook Greenpeace is verontwaardigd. "Het kabinet maakt van ons land hiermee opnieuw een achterblijver als het gaat om de strijd tegen klimaatverandering." Volgens Greenpeace is het nu aan de Tweede Kamer om in te grijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl