CDA-onderhandelaar Buma zwaait voordat hij de Stadhouderskamer binnengaat
NOS NieuwsAangepast

Partijen akkoord, nog één keer langs bij informateur Zalm

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn vanochtend nog één keer bij informateur Zalm. Er worden nog een paar wijzigingen in het regeerakkoord aangebracht.

De onderhandelaars zeiden bij aankomst dat het om kleine, tekstuele wijzigingen gaat. Volgens D66-leider Pechtold staat er bijvoorbeeld een dt-fout in de concepttekst.

Naar verwachting wordt het akkoord rond 13.00 uur gepresenteerd.

Gisteren hebben de fracties van de vier partijen het resultaat van bijna zeven maanden onderhandelen gelezen. Rond middernacht ging de VVD als laatste akkoord.

Bloed, zweet en tranen

NOS-verslaggever Joost Vullings zegt dat het regeerakkoord met bloed, zweet en tranen tot stand is gekomen. "Er was veel gezucht en gesteun, vooral bij D66-leider Pechtold."

Gisteren zeiden ze dat ze er vertrouwen in hebben dat het kabinet de rit gaat uitzitten. "Maar het klinkt anders dan bij aanvang van het kabinet-Rutte-Samsom in 2012. Daar klonken violen van verliefdheid onder."

Donderdag is er een debat met informateur Zalm. De Tweede Kamer zal vervolgens VVD-leider Rutte aanwijzen als formateur. Hij kan dan zijn derde kabinet gaan samenstellen, dat waarschijnlijk uit zestien ministers en negen staatssecretarissen zal bestaan.

Record gebroken

Het duurt nog even voor de nieuwe bewindslieden door de koning worden beëdigd. De verwachting is dat dit in de week van 23 oktober gebeurt, na het herfstreces van de Tweede Kamer. Maar er zijn ook scenario's waarin het nog een week later wordt.

De fractieleiders van CDA, D66 en ChristenUnie lieten gisteren weten dat zij niet in het kabinet gaan zitten. Buma, Pechtold en Segers gaan hun partij als fractievoorzitter leiden vanuit de Tweede Kamer.

Het is vandaag dag 209 van de formatie en daarmee is het record gebroken uit 1977. Het kabinet-Van Agt I stond toen 208 dagen na de verkiezingen op het bordes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl