ANP
NOS Nieuws

Formatiedag 208: vertrouwen in de toekomst

Bijna zeven maanden na de Tweede Kamerverkiezingen hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overeenstemming bereikt over een concept-regeerakkoord. Vanochtend werden de onderhandelaars het eens en in de loop van de avond gaven achtereenvolgens CDA, D66, ChristenUnie en VVD het groene licht. De vier fracties hebben allemaal nog wel wat kleine aanmerkingen, maar die zetten het akkoord niet meer op losse schroeven.

De onderhandelaars zullen morgen nog een keer bij elkaar komen en dan wordt aan het begin van de middag het regeerakkoord gepresenteerd. Het motto is: 'vertrouwen in de toekomst'.

Record

Dat de onderhandelaars het samen eens werden, gebeurde op de 208ste dag van de formatie. Daarmee werd het record van de langste formatie uit de geschiedenis geëvenaard (kabinet-Van Agt, 1977). Omdat de formatie nog niet is afgelopen, wordt het record zeker gebroken.

Vandaag werd ook duidelijk dat de partijleiders Buma en Pechtold in de Tweede Kamer blijven en geen minister worden. Van ChristenUnie-voorman Segers was dat al langer zeker. Van de vier fracties die het kabinet steunen, is de VVD nu de enige met een partijleider in het kabinet: VVD-voorman Rutte wordt weer premier.

Donderdag is er een Kamerdebat met informateur Zalm. Daarin wordt Rutte als formateur aangewezen. Die gaat daarna praten met kandidaat-bewindslieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl