SP-partijvoorzitter Meyer
NOS NieuwsAangepast

SP: 13 afdelingen doen niet mee met gemeenteraadsverkiezingen

De SP laat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen dertien afdelingen niet meedoen. Dat is in de meerderheid van de gevallen gebeurd na overleg met die afdelingen. Daarentegen zijn er zijn zestien gemeenten waar inwoners voor het eerst op de SP kunnen stemmen.

Vorige maand werd al bekend dat de SP-afdelingen in Rijswijk en Hoorn van het landelijk bestuur niet mogen meedoen. In beide gemeenten zit de SP nu nog in het college. Daar zijn nu onder meer de afdelingen Kampen en Diemen bij gekomen.

De meeste afdelingen hebben te horen gekregen dat ze niet mee mogen doen omdat ze niet actief genoeg zijn geweest met bijvoorbeeld flyeren op straat en huis-aan-huisacties. Ook zijn er afdelingen waarvan het partijbestuur vindt dat ze onvoldoende georganiseerd of te klein zijn.

Meer gemeenten

De SP benadrukt zelf dat de partij in een recordaantal van 121 gemeenten meedoet. "Ik ben er trots op dat het, samen met de duizenden vrijwilligers, weer is gelukt om verder te groeien, hoewel er door herindelingen minder gemeentes zijn", zegt partijvoorzitter Meyer.

Nieuwe gemeenten waar de SP voor het eerst met een kandidatenlijst komt zijn onder meer Roermond, Apeldoorn, Emmen en Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl