Lijsttrekker Emile Roemer en partijvoorzitter Ron Meyer op een SP-congres in Tilburg
NOS Nieuws

SP-afdelingen Rijswijk en Hoorn mogen niet meedoen aan verkiezingen

Het rommelt bij de SP in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart. In de gemeenten Hoorn en Rijswijk heeft het partijbestuur besloten dat de lokale afdeling niet mee mag doen aan de verkiezingen. Het bestuur vindt dat de afdelingen zich niet genoeg hebben laten zien in de buurt.

De twee gemeenten staan niet op zichzelf, zegt politiek verslaggever Wilco Boom in Met het Oog op Morgen. "In nog eens vijftien andere plaatsen hebben de afdelingen voorlopig nog geen toestemming gekregen om mee te doen."

"Het bestuur vraagt van raadsleden dat ze hun raadswerk goed doen, maar ze moeten ook actief zijn op straat", zegt Boom. "Afdelingen die dat niet voor elkaar krijgen, mogen niet meedoen."

Natuurlijk is het belangrijk om op straat te zijn, maar soms is het een tijdje wat minder.

Mathé van Stralen, fractievoorzitter Hoorn

Het is niet voor het eerst dat de SP dit doet, maar bijzonder is dat de SP in Hoorn en Rijswijk in het college zit. "En dus wordt de kiezer in maart de mogelijkheid ontnomen om de SP-wethouders te beoordelen", zegt Boom.

De Hoornse fractievoorzitter Mathé van Stralen vindt de opstelling van zijn partij heel rigide. "Natuurlijk is het belangrijk om op straat te zijn, maar soms is het een tijdje wat minder." Hij vindt dat zoiets niet meteen moet betekenen dat een afdeling wordt uitgesloten.

De vijftien andere afdelingen hebben nog tot 5 oktober de tijd om te laten zien dat ze actief zijn in de buurt. Op die datum hakt het partijbestuur de knoop door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl