Jeanine Hennis (VVD) vlak nadat zij haar aftreden bekend maakte in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

ChristenUnie twijfelt over terugkeer Hennis als minister

De ChristenUnie twijfelt openlijk over de geschiktheid van VVD-Kamerlid Hennis als minister in het nieuwe kabinet. Hennis trad gisteren af als minister van Defensie in verband met het dodelijke ongeval in Mali.

"Het lijkt me niet voor de hand liggen", zegt CU-Kamerlid Voordewind. "Op het moment dat je aftreedt en over drie weken weer aantreedt... We moeten het zien gebeuren. Maar nogmaals, het lijkt me niet voor de hand liggen."

Voordewind voegt eraan toe dat de VVD natuurlijk zelf gaat over de benoemingen in het nieuwe kabinet en de kandidaten voor ministersposten.

In Den Haag wordt verwacht dat het regeerakkoord van de vier onderhandelende partijen, waaronder de ChristenUnie, begin volgende week klaar is. Daarna gaat VVD-leider Rutte aan de slag met het samenstellen van zijn kabinet.

D66 houdt zich meer op de vlakte dan Voordewind. "Jeanine Hennis heeft gisteren waardig afscheid genomen, of moeten nemen", zegt Kamerlid Sjoerdsma. "Wat dat betekent voor haar politieke toekomst vind ik te vroeg om te zeggen."

Sjoerdsma zegt ook dat hij de vier partijleiders aan de onderhandelingstafel niet voor de voeten wil lopen.

Het CDA vindt een eventuele benoeming van Hennis als minister in het nieuwe kabinet een zaak tussen haar en de VVD, zegt Kamerlid Knops.

De VVD-fractie wil niet op de vraag ingaan. Rutte en Hennis zelf hebben er ook nog niets over gezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl