De Vegetarische Slager
NOS NieuwsAangepast

Vegetarische Slager mag van NVWA geen 'gerookte speckjes' meer verkopen

De Vegetarische Slager moet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een groot aantal productnamen veranderen. Het gaat om productaanduidingen als 'visvrije tonyn', 'kipstuckjes' en 'gerookte speckjes'.

"Die namen zijn misleidend en dat is een overtreding van de Warenwet", zegt een woordvoerster van de NVWA. De Vegetarische Slager heeft tot maart volgend jaar de tijd om de productnamen te veranderen.

Misleid

Directeur Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager reageert verbaasd. "Wij hebben nooit klachten binnengekregen van mensen die zich bij het schap in de winkel misleid voelen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen voelen zich wel misleid door de de smaak. Er zijn veel verhalen over zware vleeseters die voor de gek gehouden zijn met onze producten."

Ook andere bedrijven gebruiken volgens Korteweg namen als 'kipstukjes'. "Bij ons is het extra duidelijk dat het om een vegetarisch product gaat omdat er ook nog eens heel groot 'Vegetarische Slager' op de verpakking staat", zegt hij.

Eén klacht

Volgens Korteweg heeft de NVWA ingegrepen op basis van één klacht van een consument. Op BNR-radio bevestigt een woordvoerder van de NVWA dat. "Alle klachten die binnenkomen nemen wij serieus, dus ook deze. Op basis daarvan zijn wij gaan kijken op de website van de Vegetarische Slager", zegt hij.

Daar kwam de NVWA volgens de woordvoerder misleidende producten tegen, zoals bijvoorbeeld de Gelderse Worst en ander voedsel waar niet duidelijk genoeg op zou staan dat het om vegetarische producten gaat.

Vleeslobby

Mede-oprichter Niko Koffeman zegt in de Volkskrant dat er sprake is van een "politiek gemotiveerde" actie waar de vleeslobby achter zit". Koffeman is Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren en directeur Jaap Korteweg is de ex-partner van partijleider Marianne Thieme.

"Andere producenten van vleesvervangers die vergelijkbare namen voor hun producten gebruiken, hebben niets gehoord", zegt Koffeman.

De NVWA ontkent dat de waarschuwing een politiek achtergrond heeft. Volgens de NVWA wordt er al enkele jaren met de Vegetarische Slager gesproken over de productnamen.

Duitsland

De discussie over de vleesnamen voor vleesvervangers speelt al sinds 2012, toen CDA-Kamerlid Geurts bezwaar maakte tegen het gebruik van de vleestermen. Begin dit jaar werd de zaak weer actueel toen de Duitse minister van Landbouw zei dat fabrikanten van "pseudo-vleesgerechten" nieuwe namen moesten verzinnen voor hun producten.

Vervolgens pleitte een VVD-Kamerlid ook voor andere regels in Nederland. Minister Schippers zei daarop niets te voelen voor een verbod op het gebruik van 'vleesnamen' voor vegetarische producten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl