Foto van lainetrees | CC-BY
NOS Nieuws

Duitse minister: nepvlees mag geen schnitzel heten

Vegetarische schnitzel, vega-curryworst: als het aan de Duitse minister van Landbouw ligt, worden deze termen verboden. Minister Schmidt zegt in de krant Bild dat hij af wil van 'vleesnamen' voor producten waar helemaal geen vlees in zit.

Volgens Schmidt is het verkeerd en verwarrend om een product dat 100 procent plantaardig is een schnitzel te noemen. Hij wil duidelijkere etiketten en vindt dat fabrikanten van "pseudo-vleesgerechten" nieuwe namen moeten verzinnen voor hun producten.

Schmidt is lid van de CSU, de zusterpartij van de CDU van bondskanselier Merkel in de 'vleesstaat' Beieren. Hij krijgt bijval van de CDU in Nedersaksen, een deelstaat met een grote bio-industrie. Die vindt eveneens dat een vegetarische worst geen worst is en ook niet zo zou mogen heten.

'Kinderachtig'

De Nederlandse Vegetariërsbond vindt het Duitse plan kinderachtig. Directeur Floris de Graad zegt dat het aantal vegetariërs in Duitsland flink is gegroeid na schandalen rond bedorven kebab. "Dat vinden wij een goede en fijne ontwikkeling, maar ik denk dat de vleesindustrie daar wat minder blij mee is."

Volgens De Graad zijn namen van vleesproducten ook op hun plaats als het gaat om vleesvervangers, omdat de smaak vrijwel gelijk zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl