Theresa May met haar man bij aankomst in Manchester
NOS NieuwsAangepast

Positie Theresa May staat centraal op congres Britse Conservatieven

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Het is weer partijcongresseizoen in Groot-Brittannië. Afgelopen week was Labour aan de beurt in Brighton, vanaf vandaag komen de Conservatieven bij elkaar in Manchester.

Het contrast met vorig jaar kan niet groter. Nog geen jaar geleden was er een heftige interne strijd bij Labour om leider Jeremy Corbyn weg te krijgen. Maar nadat hij het bij de afgelopen verkiezingen in juni veel beter had gedaan dan iedereen verwachtte, is hij nu ineens de onbetwiste leider van de partij. Er hing een soort overwinningsroes in Brighton. En hij wordt - overal waar hij komt - toegezongen. "Ohhhh Jeremy Cóóórbyn...".

Dat maakte de weg vrij voor Corbyn om woensdag in zijn speech vooral de grote aartsvijand aan te vallen: de Tories. "May hangt nog aan haar vingertoppen aan de rand van de afgrond", zei hij. "En wij zijn klaar om de macht over te nemen."

Want daar waar premier May vorig jaar nog als sterk en stabiel te boek stond, is ze nu verzwakt en veel van haar autoriteit kwijt. De desastreus verlopen verkiezingen in juni, waarbij ze met gedoogsteun van de Noord-Ierse DUP maar net premier kon blijven, achtervolgen haar nog steeds.

Stoelpoten

Rivalen in haar eigen kabinet zagen openlijk aan haar stoelpoten. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson gaf gisteren in The Sun een interview waarin hij zijn eigen vier rode lijnen voor Brexit uiteenzette. En die gingen behoorlijk verder dan wat May zelf wil en aankondigde in haar grote brexit-speech in Florence vorige week. Het was al de tweede keer in een paar weken dat Johnson de confrontatie met May zoekt in de media.

Onder een premier die stevig in het zadel zou zitten was Johnson er al lang uitgeknikkerd. Verschillende Tories roepen May daar zelfs toe op. Maar als May hem ontslaat, zal er een regeringscrisis uitbreken. Johnson ligt goed bij de brexit-vleugel van de partij; hij was immers het gezicht van de Leave-campagne. Daarnaast koestert hij nog altijd de diepe wens om premier te worden en kijkt hij gewoon hoe ver hij kan gaan.

Demonstraties

Bij de Conservatieven rommelt het dus behoorlijk. Iets wat op zo'n partijcongres altijd extreem onder een vergrootglas komt te liggen. May hoopte zich in Manchester meer op binnenlandse thema's te richten en even wat minder op brexit. Maar zij zal de nieuwsagenda niet bepalen: het zal vooral over haar positie gaan.

Al zullen ze niet met open armen ontvangen worden in Labour-stad Manchester. Er staan verschillende demonstraties gepland tegen de regering. Sommige activisten hingen zelfs een spandoek aan een brug met "Hang the Tories". (Hang de Tories op). Labour zelf sprak er zijn afschuw over uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl