De 'Negen van Little Rock' worden door militairen naar school begeleid
NOS NieuwsAangepast

Podcast: Uitgejouwd naar school, Puerto Rico herstelt en 'psychopaat' Koch

Kun je beslissen over euthanasie als je dement bent? Dat het antwoord op die vraag complex is, werd deze week weer duidelijk. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een arts omdat zij mogelijk een strafbare euthanasie heeft uitgevoerd bij een vrouw met dementie.

Bert Keizer is specialist ouderenzorg en durft euthanasie bij dementerenden niet aan. "Ook al ligt er een schriftelijke verklaring, die interesseert mij dan niets."

Ze werden bespuugd en uitgejouwd door een woedende, witte menigte. Het is deze week 60 jaar geleden dat het Amerikaanse leger erbij te pas moest komen om negen zwarte kinderen veilig naar de Central High School in Little Rock (Arkansas) te laten gaan. Het Oog sprak met de 80-jarige Lois Pot-Mothershed, de zus van één van de negen kinderen. "Ze werden getraind hoe te reageren als ze bespuugd werden", herinnert ze.

Puerto Rico maakte deze week de schade op na de hevige orkaan Maria. Ondertussen voelen zij zich behoorlijk in de steek gelaten door de Verenigde Staten, waar het Caribische eiland onderdeel van is. Diplomatiek adviseur en Puerto Ricaan Antonio Carmona Baez vertelt hoe het land er aan toe is.

Op het Nederlands Film Festival ging deze week de documentaire Echt Herman Koch in première, een portret van de best verkopende Nederlandse schrijver in het buitenland. Koch heeft wel gelijkenissen met de hoofdpersonen uit zijn boek, vertelt hij. "Die sporen niet helemaal", maar dat is geen belediging. "Psychopaten zijn vaak vrij intelligent en charmant."

De podcast wordt afgesloten door Trijntje Oosterhuis, die in het Oog haar cover van Frans Halsema's Voor Haar ten gehore bracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl